Inflamaţia, „legătura bolnăvicioasă“ dintre depresie şi diabet

Inflamaţia, „legătura bolnăvicioasă“ dintre depresie şi diabet

Persoanele cu diabet zaharat sunt de două ori mai expuse risului de a face depresieFOTO Arhiva Adevarul

Ce au în comun depresia şi diabetul? Cercetătorii londonezi anunţă că au dezlegat misterul, după ce au descoperit că persoanele care suferă atât de depresie, cât şi de diabet, au mai mulţi markeri inflamatori în organism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nivelul ridicat al markerilor inflmatori în sânge reprezintă puntea de legătură dintre diabet şi depresie, potrivit unui nou studiu apărut în "Diabetes Care". Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Psihiatrie de la Kings College din Londra au examinat 1.227 de persoane, diagnosticate recent cu diabet de tip 2.

Analizele au scos la iveală faptul că pacienţii mai tineri şi cu o greutate mai mare se confruntau şi cu depresie. Ei aveau, de asemenea, mai multe probleme circulatorii şi cardiace, precum şi niveluri mai mari de inflamaţie în corp.

Ne-am întrebat de ce este depresia atât de dăunătoare în diabet. Studiul sugerează că avem o posibilă explicaţie biologică. Inflamaţia poate conduce către un număr mare de condiţii pe termen lung. Este un mod nou de abordare a minţii şi a corpului”, a declarat Dr. Khalida Ismail pentru Reuters Health.

Pentru acurateţe, cercetătorii au împărţit pacienţii pe categorii de vârstă, sex, dar şi în funcţie de cantitatea de grăsime corporală şi tipurile de medicamente utilizate. În urma analizei tuturor factorilor cuantificaţi, aceştia au constatat că depresia se asocia cu prezenţa mai multor markeri infalmatori în sânge.

Cerectătorii aseamănă această relaţie dintre diabet şi depresie cu un fel de „motor”. „E ca şi cum ai înainta la o viteză mai mare. Inflamaţia constantă cuazează daune la nivel cerebral, la nivelul pancreasului şi al sistemului vascular”, a precizat Ismail.

Corelaţia dintre depresie şi inflamaţie este foarte dificil de înţeles, subliniază coordonatorii studiului.

Dezvoltarea depresiei ar putea fi parţial declanşată de inflamaţie, dar nu ştim ce este pe primul loc. Acest studiu nu poate dovedi cauzalitatea. Interacţiune este atât de complicată”, a afirmat Dr. Anne Peters, de la Universitatea din California de Sud, în calitatea de co-autor al cercetării.

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele cu diabet zaharat au un risc dublu de face depresie, în timp ce persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat.

Rapoartele CDC arată că diabetul afectează unul din 12 oameni şi că una din 10 persoane adulte face depresie.

CITEŞTE ŞI:

Somnul insuficient poate declanşa diabet

Somnul insuficient este asociat cu probleme metabolice, inclusiv cu diabetul sau obezitatea, conform unui nou studiu efectuat în Germania.

Dieta care poate trata diabetul zaharat de tip II

Este mai important momentul din zi în care mănânci decât să iei şase mese cu foarte puţine calorii, spun cercetătorii cehi.

Explicaţiile evoluţioniste ale depresiei

Haideţi să blocăm, pentru o clipă, ceea ce credem că ştim despre depresie şi să lăsăm loc unei ipoteze mai puţin obişnuite, dar nu mai puţin plauzibile: ipoteza evoluţionistă a depresiei. Cum se manifestă depresia omului modern, o ştim cu toţii: tristeţe fără motiv, lipsa interesului şi a plăcerii, tulburări de somn, oboseală, retragere din viaţa socială. Dar este depresia „decoraţia” omului modern sau ea a mers mână în mână cu evoluţia lui?

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările