Infecţiile dentare ne pun sănătatea în pericol

Infecţiile dentare ne pun sănătatea în pericol

Infecţiile de la nivelul cavităţii bucale se pot extinde şi la alte organe, cum este şi inima

Cariile neglijate, lucrările dentare realizate incorect şi traumele externe care afectează nervul dinţilor sunt principalele cauze care duc la producerea infecţiilor orale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Igiena bucală precară favorizează şi întreţine atât infecţiile de la nivelul dinţilor, cât şi pe cele care afectează gingiile. Afectarea nervului duce la producerea unei infecţii la rădăcina dintelui şi chiar în regiunile învecinate. Cele mai multe astfel de infecţii sunt cauzate de cariile netratate, de obturaţiile adânci sau de lucrările dentare care nu au fost fixate corect. Controalele periodice o dată la şase luni sunt importante pentru prevenirea infecţiilor dentare.

Abcesul nu trebuie neglijat

În cazul cariilor neglijate, acestea evoluează, ducând la pierderea dintelui sau a măselei şi la producerea unor infecţii. Una dintre astfel de infecţii este abcesul dentar, care trebuie considerat o urgenţă medicală. Bacteriile din astfel de abcese pot trece în sânge (bacteriemie), în cazuri grave dând septicemie.

O altă complicaţie a abcesului dentar este inflamarea purulentă a ţesutului moale sublingual (angina Ludwig), ce poate duce la tumefierea gâtului, la imposibilitatea mişcării limbii şi la îngreunarea respiraţiei, în cazuri grave putând apărea asfixia mecanică. Aproape 90 la sută din cazurile de angină Ludwig sunt date de infecţiile bucale.

Această complicaţie se tratează fie cu antibiotice, fie chirurgical, pentru îndepărtarea puroiului acumulat în ţesutul moale.

Este afectată inima

Pe lângă eventuala pierdere a dintelui, infecţiile produse în cavitatea bucală se pot răspândi la nivelul altor organe, precum inima. În cazul cardiacilor, problemele dentare pot duce la miocardită, infecţii ale muşchilor inimii.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările