Infecţii care fac rău inimii

Infecţii care fac rău inimii

Alimentaţia dezechilibrată, hipertensiunea, stresul şi fumatul sunt factori de risc cunoscuţi pentru bolile cardiovasculare. Însă şi infecţiile de natură bacteriană sau virală pot migra la inimă, cauzând un infarct sau un atac cerebral, avertizează medicii.

Boli infecţioase

Boală infecţioasă, gripa poate avea consecinţe moderate până la severe, afectând uneori şi muşchiul cardiac. Persoanele care au avut gripă au de 6 ori mai multe riscuri să se confrunte cu un atac de cord sau accident vascular cerebral timp de cel puţin 1 an de la infectarea cu virusul gripal, potrivit unui nou studiu. În gripă, cea mai frecventă complicaţie este pneumonia.

„Aproape toate bacteriile (şi inclusiv unele virusuri precum cel gripal) care determină pneumonie pot afecta şi inima. Studii recente au arătat că cel puţin un sfert din pacienţii internaţi în spital pentru tratamentul unei pneumonii pot suferi o complicaţie cardiacă (de exemplu, agravarea insuficienţei cardiace, afectarea funcţiei muşchiului cardiac, ritmuri cardiace anormale, declanşarea unui infarct miocardic). Această situaţie este foarte ameninţătoare pentru pacient. Pneumonia trebuie recunoscută foarte repede şi tratată corect, dar tratamentul antibiotic trebuie ales doar de medic, pentru că unele antibiotice pot agrava boala cardiacă. Foarte eficientă este prevenţia prin vaccinarea antigripală pentru că are chiar şi rol protectiv cardiac”, explică Elena-Laura Antohi.

Alte infecţii pe clicksanatate.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: