Importanţa vitaminei B12 pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitamina B12, numită şi cianocobalamină sau „vitamina roşie”, are o structură complexă,  rolul acesteia fiind  important pentru organismul uman, mai ales pentru un ficat sănătos.

Nivelul recomandat de vitamina B12 ajută la dezvoltarea şi menţinerea sistemului nervos, are un rol esenţial în sinteza ADN-ului şi a formării de celule roşii din sânge. Totodată, creşte performanţele fizice şi psihice, participând metabolismul energetic, împiedică acumularea de grăsimi în ficat şi previne ateroscleroză şi alte afecţiuni cardiovasculare.

La copii, simptomele se instalează mai repede decât la adulţi. Deficienţa de vitamina B12 poate duce la pierderea energiei şi poftei de mâncare, la întârzierea creşterii şi dezvoltării. Copiii sunt mai vulnerabili la leziuni permanente decât adulţii.

Cele mai bune surse naturale de vitamina B12 sunt reprezentate de produsele de origine animală, cum este carnea de pui, porc, vită, lactate, ouă, ton, somon, scoici, midii. De asemenea, şi cerealele conţin vitamina B12: grâu, ovăz, orz.

Deficitul de vitamina B12, de obicei se manifestă prin: stări de oboseală accentuată, dereglări ale ciclului menstrual, anemie, pierderi de memorie, depresie, anxietate şi iritabilitate, palpitaţii, dezorientare, greţuri sau balonări

Excesul de vitamina este un pericol asupra căruia medii atrag atenţia. Astfel, o depăşire a nivelului de B12 poate creşte riscul de dezvoltare a anumitor celule canceroase în stadiu latent. În plus, pentru persoanele diagnosticate cu cancer, hipervitaminoza poate duce la extinderea celulelor tumorale şi un risc crescut de crize de astm bronşic.

Categoriile cu risc crescut în ceea ce priveşte lipsa de vitamina B12 sunt: vârstnicii, alcoolicii, consumatorii cronici de medicamente antacide, pacienţii cu HIV/SIDA, femeile însărcinate şi persoanele cu regim total vegetarian

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite