Importanţa de a fi specialist (sic!)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu am ales întâmplător acest cuvânt, dar, cu siguranţă, mi-ar plăcea dacă termenul ar mai întoarce priviri şi ar mai reţine atenţia. Gândindu-mă la piaţa clinicilor de medicină estetică şi la felul în care a evoluat numărul acestora în ultimi ani, nu pot să nu am în minte pacienţii şi modul în care percep aceştia schimbările sau la felul în care sortează amalgamul de informaţii care îi asaltează.

O să mai recunosc că titlul vine de la o piesă a lui Oscar Wilde, ”The Importance of Being Earnest”, şi face referire la importanţa de a ne asuma responsabilitatea pentru rolul ales şi de a avea cele mai bune performanţe în beneficiul celor care au încredere în această titulatură.

Încă dinainte de a începe studiile doctorale, mi-am dat seama că ceea ce îmi doresc este să fiu un specialist în domeniul meu şi nu în funcţie de criteriile unei societăţi în schimbare, ci după standardele mele, ale forurilor din străinătate şi ale pacienţilor care trebuie să plece fără problema pe care au avut curajul să o lase pe mâna mea, ca medic specialist.

 “Un specialist este un om care ştie din ce în ce mai multe despre din ce în mai puţine”. William Mayo

Am avut nevoie de ani de muncă pentru a înţelege cât de mare dreptate avea. Aşadar, întrebarea pe care mi-am pus-o este care ar fi drumul, paşii de bifat, către acestă titulatură.

Cursuri şi specializări. Expresia ”Life Long Learning” este piatra de temelie a oricărui specialist. Schimbările extrem de rapide din domeniul tehnologiei, temele de cercetare pe subiecte dintre cele mai diverse se înscriu toate în universul de cunoştinţe pe care un specialist trebuie să le aibă despre aria sa de competenţă. În 1994, când am fost la primul congres de dermatologie, am rămas mirată de numărul mare de medici extrem de tineri care veniseră pentru a audia prelegerile. Am realizat însă că studiile prezentate la aceste congrese te pot ajuta să arzi etape la nivel descoperirii de cunoştinţe, să le aplici mai repede şi să te concentrezi pe practică. Spre exemplu, în ţări precum Statele Unite, studiile privind cancerul de piele şi protecţia de razele solare periculoase au ajuns la un nivel de detaliu extraordinar. Citeam, de curând, o lucrare despre numărul de americani care folosesc cremă cu factor SPF în timp ce conduc maşina personală. La noi, mediatizarea subiectului este încă la nivel de informaţii generale cu reguli pentru o zi de plajă. La ei, încurajările privind hainele care protejează de razele dăunătoare sau semnalele de alarmă privind importanţa de a folosi o cremă cu factor SPF, chiar şi în anotimpurile mai puţin însorite, sunt la ordinea zilei.

Un alt studiu pe care l-am găsit interesant în ultima vreme avea ca obiect determinarea gradului de influenţă pe care îl poate avea un medic estetician asupra unui pacient care îşi doreşte o operaţie estetică. În Marea Britanie, se discută setarea unor reguli privind nuaţele de exprimare pe care le poate folosi medicul, iar tendinţa este mai curând către un ton neutru, fără judecăţi de valoare asupra rezultatului estetic.

Un efort de reasearch permanent. Încrederea pacientului, dar şi a comunităţii dintr-un anume domeniu, se câştigă inclusiv printr-o părere informată şi validă. Internetul aduce la un loc resurse de pe întregul glob într-o bibliotecă virtuală pe care o putem accesa la orice oră. Nu este însă suficient să cunoşti informaţia, ea trebuie testată şi aprofundată. De aceea, primul lucru pe care îl fac în fiecare zi este de a urmări cele mai recente studii apărute în dermatologie, ce conferinţe au loc în lume şi cine sunt lectorii. Câteva site-uri şi biblioteci virtuale care îmi sunt absolut necesare pentru a fi mereu infomată sunt Pubmed, Dermatology Times, Aesthetic dermatology news şi site-urile revistelor de specialitate.

Anturajul. Fără să neg măcar o secundă că acesta nu ar suna ca un sfat părintesc, peste 20 de ani de practică în medicină şi în antreprenoriatul legat de acelaşi domeniu, mi-au demostrat importanţa de a fi înconjurată de oameni care apreciază aceleaşi valori ca şi mine, oameni care îşi propun aceleaşi scopuri şi vor să le îndeplinească prin aceleaşi mijloace. De multe ori, am încercat să completez expertiza mea cu cea a altor persoane pe domenii diferite. Dar, aşa cum este important procesul de învăţare, este importantă şi maniera de a ţine aproape oameni care văd aceleaşi orizonturi.

Fii sursă de informaţii! Orice persoană care este bine informată, care acordă un mare interes căutării şi instrumentării de lucruri noi ar trebui să aibă “îndrăzneala” de a le disemina şi de a se poziţiona ca sursă de informaţii. 

Opinii

Mai multe de la Mihaela Leventer


Ultimele știri
Cele mai citite