Implant sau proteză dentară? Cum facem cea mai bună alegere

Implant sau proteză
dentară? Cum facem cea mai bună alegere

Vizita regulată la cabinetul medicului stomatolog ne menţine dantura sănătoasă

Dacă suntem în situaţia de a alege între implant sau proteză dentară trebuie să le cunoaştem avantajele şi dezavantajele ca să luăm cea mai bună decizie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statisticile arată că o treime dintre românii care ajung la stomatolog au mai mulţi dinţi lipsă, în vreme ce un sfert din populaţia ţării, în special în zona rurală, nu are dinţi deloc. Aceste statistici poziţionează România în topul statelor cu cele mai grave probleme dentare din Europa.

Principalii factori de risc enumeraţi de specialişti sunt: fumatul, alimentaţia, poluarea la care se adaugă igiena dentară precară şi neprezentarea periodică la dentist.

Vestea bună este că în urma campaniilor de informare şi educare, numărul românilor care aleg să meargă periodic la dentist este din ce în ce mai mare, iar statisticile arată că şi numărul implanturilor dentare s-a triplat în ultimii cinci ani, la noi în ţară.

Mulţi români aleg protezele dentare pentru că sunt mai ieftine

La prima vedere, protezele dentare sau punţile detaşabile pot apărea mult mai puţin costisitoare decât implanturile dentare, având în vedere costurile iniţiale mai mici.

Însă, nu trebuie uitat că preţul iniţial pe care îl plătim nu include costul înlocuirii protezelor sau a punţilor, care ar putea fi necesare la fiecare 5 ani. De asemenea, nu include costurile de întreţinere, cum ar fi fixatorii şi adezivii.

Un alt aspect pe care trebuie să-l avem în vedere când facem această alegere este legat de faptul că trebuie să-i acordăm multă atenţie şi să o curăţăm zilnic. Spre deosebire de dinţii naturali sau de implanturile dentare, proteza dentară trebuie scoasă pentru a fi curăţată, ceea ce poate fi o bătaie de cap consumatoare de timp.

Mulţi pacienţi cu proteza dentară au constatat că aceasta afectează gustul alimentelor şi adesea au probleme de acomodare la început.

Ce trebuie să ştii despre implant şi sistemul de implant dentar

Implantul este singura soluţie de tratament care înlocuieşte un dinte lipsă şi care-i poate reda, în proporţie de 100%, funcţionalitatea si aspectul estetic.

Tratamentele moderne au făcut posibilă chiar şi posibilitatea unui sistem de implant dentar care presupune costuri mai mici decât cele ale implantului tradiţional. De asemenea, sistemul de implant dentar permite montarea rapidă, iar funcţionalitatea lui este imediată. Există chiar posibilitatea de a avea un zâmbet nou în doar o zi. Noul sistem, numit Straumann® PRO Arch, este de fapt o lucrare fixă, montată cu ajutorul a 4-6 implanturi inserate în unghiuri şi poziţii strategice şi reprezintă soluţia ideală şi pentru pacienţii cu resorbţie osoasă. Acesta este indicat persoanelor care şi-au pierdut majoritatea dinţilor sau celor care au dinţii prezenţi compromişi şi irecuperabili. De asemenea, este alternativa ideală pentru persoanele cărora li s-a recomandat purtarea protezei dentare. Spre deosebire de alte sisteme de implant de acest gen, acesta permite o vindecare extrem de rapidă şi o integrare osoasă imediată“ explică dr. Alexandru Georgescu, Study Club President, International Team of Implantology, mentor Straumann şi medic primar stomatolog la Dent Estet.   

Statistic vorbind, peste 90% din pacienţii care au implant dentar se întorc la activităţile profesionale chiar din ziua următoare intervenţiei.

Spre deosebire de proteza dentară, sistemul de implant dentar: nu necesită îndepărtare zilnică pentru curăţare, nu necesită adezivi, nu irită gingiile, gustul şi senzaţiile de rece şi cald sunt îmbunătăţite, nu schimbă gustul alimentelor, lucru întâlnit în cazul protezelor, previne resorbţia osului şi îmbunătăţeşte dicţia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: