Hipertensiunea poate fi tratată şi chirurgical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţia a fost realizată cu succes  la 50 de pacienţi  din întreaga lume
Operaţia a fost realizată cu succes la 50 de pacienţi din întreaga lume

Riscurile de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral la care sunt expuse 25 la sută din persoanele care suferă de hipertensiune pot fi înlăturate printr-o operaţie simplă, lipsită de efecte secundare.

Ce este tensiunea arterială?

Tensiunea arterială are două componente:
- tensiunea arterială sistolică, adică presiunea necesară pompării sângelui de la inimă spre celelalte organe;
- tensiunea arterială diastolică, adică presiunea din vasele de sânge, în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului.

Tratarea chirurgicală a hipertensiunii promite să fie o metodă revoluţionară care dă speranţă bolnavilor expuşi din cauza acestei boli, în fiecare secundă, la riscuri majore, inclusiv la cel de deces.

Deşi metoda a fost recomandată în mod special persoanelor cu hipertensiune care nu poate fi controlată prin medicaţie clasică, ea poate fi folosită la orice persoană care suferă de hipertensiune, în acest fel fiind eliminate şi efectele adverse ale medicaţiei.

Constă în ablaţia unui nerv

Operaţia constă în ablaţia nervului renal simpatic, adică într-o procedură de denervare a rinichilor. Potrivit medicilor de la Biomedical Research Unit din cadrul Universităţii londoneze „Queen Mary", unde s-a realizat o astfel de operaţie, rinichiul are un rol hotărâtor în apariţia hipertensiunii.

„Există o strânsă legătură între tensiunea arterială şi rinichi, aceasta crescând atunci când circulaţia sângelui la nivelul rinichilor este deficitară. Îndepărtarea nervului care transmite comanda de scădere a ten-siunii în rinichi duce la reglarea hipertensiunii", explică profesorul David Collier de la universitatea londoneză.

Bine de ştiut: Deocamdată, în România, nu se realizează intervenţia pentru tratarea hipertensiunii.

Durează maximum o oră

Intervenţia chirurgicală pentru tratarea hipertensiunii este minim invazivă şi constă în introducerea printr-un cateter a unei sonde de radiofrecvenţă în artera renală. Medicul va conduce sonda până la nivelul nervului renal simpatic ce va fi distrus cu ajutorul undelor radio de joasă frecvenţă.

Pentru această procedură este nevoie de o anestezie locală, iar, în total, medicul petrece în sala de operaţie maximum o oră. Mai mult, pacientul poate merge acasă în aceeaşi zi în care este operat. Deşi metoda este extrem de eficientă, efectul operaţiei este sesizabil după două săptămâni de la intervenţie.

Indicaţiile de tratament

Un alt specialist care a realizat acest tip de operaţie în Franţa, la Spitalul „Pompidou", consideră că intervenţia de ablaţie a nervului renal simpatic este necesară pacienţilor care prezintă riscuri mari din cauza bolii, aceştia fiind cei rezistenţi la tratament.

„Această metodă este deocamdată folosită în special la pacienţii cu hipertensiune arterială rezistentă, adică un nivel al TA mai ridicat de 14/9, în ciuda unui tratament combinat de trei medicamente, inclusiv un diuretic", explică profesorul Michel Azizi.

Diagnosticul, doar la medic

Deşi pe piaţă există aparate de măsurare a tensiunii arteriale performante, doar medicul poate pune diagnosticul de hiperten-
siune. În general, pentru ca rezultatul testelor să fie corect, este necesar ca înainte cu o oră de consultaţie să nu fumezi, să nu faci exerciţii fizice extenuante şi să nu consumi băuturi şi alimente care conţin cafeină, precum ceaiul, cafeaua sau cola.

În plus, este recomandat un repaus de 5 minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale şi, pentru un rezultat cât mai aproape de cel real, este nevoie de două măsurări consecutive şi de realizarea unei medii aritmetice a valorilor obţinute. Dacă medicul descoperă o tensiune mare, va trebui să faci şi alte teste la oftalmolog, la neurolog şi la cardiolog. De asemenea, medicul va recomanda evaluarea stării rinichilor.

Metoda este în curs de evaluare într-un studiu internaţional care se desfăşoară în Franţa, Germania, Australia, Belgia, Polonia şi în SUA.

Specialistul nostru
Dr. Doina Dimulescu
medic specialist cardiolog Spitalul Elias

Dr. Doina Dimulescu

În privinţa operaţiei nervului simpatic renal pentru a trata hipertensiunea, nu există suficiente date pentru a informa publicul larg în condiţiile în care în România există o mortalitate ridicată cauzată de accidentele vasculare cerebrale, majoritatea pe fondul hipertensiunii tratate incorect.

Trebuie spus că terapia medicamentoasă antihipertensivă dispune de un arsenal foarte bogat de medicamente. Unele sunt recomandate cu precădere în funcţie de bolile asociate hipertensiunii arteriale: boala coronariană, insuficienţa cardiacă, afectarea renală, diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral în antecedente.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite