Hipertensiunea te poate lua pe nepusă masă. Verifică-ţi periodic valorile tensiunii arteriale

Hipertensiunea te poate lua pe nepusă masă. Verifică-ţi periodic valorile tensiunii arteriale

Oamenii şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti FOTO Societatea Română de Hipertensiune

15% dintre românii care şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale au descoperit că au această afecţiune cardiovasculară. Medicii atrag atenţia asupra nevoii controlului periodic al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a acestei probleme de sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Aproximativ 350 de persoane şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită pe 17 mai.

Grav este că din totalul persoanelor testate, 42,94% a fost diagnosticate cu hipertensiune arterială. Mai exact, au fost depistaţi 143 de hipertensivi, dintre care 53 au fost cazuri nou diagnosticate. Aceştia din urmă, constituind un îngrijorător procent de 15%, au aflat în premieră că suferă de această afecţiune cardiovasculară, care de multe ori are obiceiul de a evolua fără simptome.

Cea mai mică tensiune înregistrată a fost 80 cu 50 mmHg, în timp ce cea mai mare valoare a tensiunii arteriale a fost 200 cu 100 mmHg. Din cele aproape 350 de persoane care şi-au măsurat tensiunea arterială în cadrul Campaniei Naţionale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ţi tensiunea arterială!”, ediţia Bucureşti, cea mai în vârstă persoană a avut 87 de ani.

Oamenii devin din ce în ce mai receptivi, iar aceste acţiuni ale noastre de testare a valorilor tensionale încep să dea roade. De exemplu, între cele două studii epidemiologice pe care le-am făcut în 2005 şi 2012, procentul de conştientizare în rândul populaţiei a crescut de la 40% la 65%. Este important să continuăm acest efort pentru că doar în acest fel vom reuşi să reducem mortalitatea cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Tensiometrele tip brăţară, de evitat

Pe lângă nevoia unui control cât mai eficient al valorilor tensionale, medicii specialişti trag un semnal de alarmă şi în privinţa aparatelor de măsurare a tensiunii arteriale existente pe piaţă şi care nu sunt toate omologate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Medicii avertizează că aparatele tip brăţară au un risc mai mare de erori şi, prin urmare, pot face mai mult rău decât bine. Ei recomandă folosirea unui aparat cu manşetă pentru braţ, prevăzut cu stetoscop inclus în manşetă.

Campania va continua în 2014 cu alte două acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale pe 4 iulie şi în perioada 20-21 septembrie. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, participanţii la campanie primesc şi sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

CITEŞTE ŞI:

„Medicamente” din natură contra hipertensiunii

1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială, considerată un adevărat „ucigaş tăcut”. Poţi ţine sub control valorile tensiunii prin intermediul farmaciei verzi, dar şi prin schimbarea stilului de viaţă.

Ceaiul verde scade eficienţa medicamentelor pentru hipertensiune

Persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale ar trebui să evite consumul de ceai verde, sugerează un nou studiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările