Hipertensiunea, insuficient controlată în România. Cum se măsoară corect şi când se dau medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4 români din 10 au hipertensiune arterială, mulţi dintre ei fără să ştie. Tratamentul corect se face în şi mai puţine situaţii, avertizează medicii cu ocazia Săptămânii împotriva Hipertensiunii Arteriale, care se desfăşoară între 12 şi 17 mai.


Din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial, 7 milioane şi jumătate sunt cauzate de tensiunea arterială crescută, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta în condiţiile în care mai bine de jumătate din cei care au presiunea sângelui mărită nu au fost diagnosticaţi, pentru că nu şi-au măsurat niciodată tensiunea, arată statisticile.

„În România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte. Cu alte cuvinte, 4 din 10 adulţi sunt hipertensivi, iar tensiunea este controlată doar la 1 din 10 pacienţi“, atrage atenţia profesorul doctor Ioan Pop de Popa, fondatorul primei clinici de chirurgie cardiovasculară din România.

Inima tinerilor, tot mai îmbătrânită

În ultimii ani, ajung la departamentele de Urgenţe ale spitalelor din România tot mai mulţi tineri cu infarct sau cu accident vascular cerebral care sufereau de hipertensiune arterială fără să ştie.

„Ar trebui să ne preocupăm de măsurarea tensiunii începând de la 20-25 de ani, mai ales dacă ambii părinţi au hipertensiune“, recomandă prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Capitală. Aceasta chiar în condiţiile în care nu avem niciun simptom, nicio manifestare care să ne dea de gândit, fiindcă „hipertensiunea arterială este o boală perfidă, care evoluează lent, fără o simptomatologie precisă“, după cum semnalează şi prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Minutele care pot salva viaţa

Nu durează mai mult de zece minute să-ţi măsori tensiunea arterială corect, acasă sau la medicul de familie, spune prof. dr. Maria Dorobanţu. Este esenţial ca hipertensiunea să fie, însă, diagnosticată de medic, după mai multe măsurători.

„Foarte puţini pacienţi cu hipertensiune sunt bine trataţi în România. Nu este corect ca, după prima măsurătoare a tensiunii, medicul de familie să spună «Gata, ai hipertensiune şi trebuie să iei pastile»“, subliniază medicul rezident cardiolog Oana Năstase, de la Institutul de Urgenţă petnru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Bucureşti.

Specialista atrage atenţia că, în primul rând tensiunea nu trebuie luată imediat ce intră pacientul pe uşă. Trebuie făcute cel puţin trei înregistrări ale valorii tensionale, la ambele braţe, fiindcă pot exista diferenţe.

Dacă după toate aceste măsurători, tensiunea este tot mare, se poate pune un dispozitiv numit Holter, care înregistrează tensiunea la anumite intervale de timp, vreme de 24 de ore. „Abia după toate aceste măsurători putem spune dacă pacientul este sau nu hipertensiv şi să-i prescriem un tratament“, spune medicul rezident Oana Năstase. Dacă se dă tratament de la prima măsurătoare şi pacientul nu este, de fapt, hipertensiv în realitate, medicamentele pot duce la hipotensiune, la stare de leşin, la leşin şi pierderea cunoştinţei.

Cei care preferă să-şi monitorizeze tensiunea singuri acasă trebuie să ştie că singurele dispozitive omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt cele care măsoară tensiunea la nivelul braţului, nu la încheietura mâinii. Tensiunea trebuie să se menţină la sub 14 cu 9 mmHg, indiferent de vârstă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite