Hiperactivitatea poate avea legătură cu dereglările urechii interne

Hiperactivitatea poate avea legătură cu dereglările urechii interne

Copiii cu ADHD pot suferi de un dezechilibru al urechii interne

Problemele cu urechea internă pot fi o cauză pentru un comportament hiperactiv, cum este ADHD, o tulburare care afectează mai ales copiii, manifestându-se prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau a unor acţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele comportamentale, cum este hiperactivitatea, îşi au originea în creier, dar oamenii de ştiinţă au observat că adolescenţii şi copii cu dereglări ale urechii interne, mai ales tulburările care afectează auzul şi echilibrul, sunt şi cei care au probleme comportamentale, notează BBC.
 
Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu realizat pe şoareci. Echipa de cercetători americani a studiat, în speciali, anumiţi şoareci care erau excesiv de activi. Aşa au descoperit că şoarecii activi erau surzi şi aveau probleme cu urechea internă, şi la cochilie (care este responsabilă cu auzul), şi la aparatul vestibular (care e responsabil cu echilibrul). Cercetătorii au observat că există o mutaţie a genei SIc12a2, genă care există şi la oameni.
 
Blocarea activităţii acestei gene în urechea internă a şoarecilor sănătoşi i-a făcut să devină foarte activi. Apoi, oamenii de ştiinţă au studiat striatumul, o zonă din centrul creierului care controlează mişcările. În această zonă au descoperit nivele crescute în cazul proteinelelor pERK şi pCREB. 
 
Şoarecilor cu mutaţii la gena SIc12a2 li s-au administrat injecţii cu haloperidol, un medicament folosit pentru tratarea mişcările necontrolate ale oamenilor - ticurilor. Acest medicament se pare că a contracarat nivelurile mari ale celor două proteine, iar comportamentul şoarecilor a revenit la normal.
 
Cercetătorii au sugerat că acelaşi proces poate fi folosit şi la oameni şi că pot fi dezvoltate medicamente pentru a ajuta la echilibrarea copiilor hiperactivi cu probleme la urechea internă.
 
„Studiul nostru oferă prima dovadă că un handicap senzorial, cum este disfuncţia urechii interne, poate provoca schimbări moleculare în creier şi cauza comportamente dezechilibrate, considerate, până acum, cu originea exclusiv în creier“, a declarat profesorul Jean Hebert, cercetător la Facultatea de Medicină „Albert Einstein“ din New York, SUA.
 

Citeşte şi:
 
 
Poluarea aerului este nocivă mai ales pentru plămâni, însă un nou studiu susţine că şi creierul poate fi afectat.
 
Testează-ţi gratuit copilul pentru autism şi ADHD!
 
Copilul tău are între 1 şi 4 ani şi nu reacţionează când îl strigi sau se exprimă greu ori deloc? Înscrie-l până pe data de 222 aprilie la o evaluare neuropsihică gratuită pentru a afla dacă suferă de autism sau de altă tulburare de dezvoltare neurologică.
 
 
Femeile care folosesc timp îndelungat telefonul mobil în perioada sarcinii îşi expun copiii riscului de a dezvolta ulterior tulburări comportamentale, atrag atenţia cercetătorii.
 
 
De multe ori, aceşti copii sunt diagnosticaţi cu ADHD şi trataţi ca atare, dar simpla rezolvare a problemei respiratorii i-ar face mai puţin agitaţi.
 
 
Copiii năzdrăvani pe care mulţi învăţători îi ceartă şi-i aşază mereu în ultima bancă ar putea suferi de o tulburare numită ADHD, care le creşte impulsivitatea, le scade atenţia şi-i face agitaţi. Ursuleţii de pluş şi celelalte jucării pot crea copiilor impresia că biroul medicului Raluca Grozăvescu este un spaţiu de joacă, şi nu unul de spital. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările