Gută? Aşa o ţii sub control!

Gută? Aşa o ţii sub control!

Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului medicamentos.

Un alt tip de artrită este guta, manifestată prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guta este cauzată de eliminarea inadecvată a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşându-se astfel un proces inflamator. Boala se manifestă prin dureri articulare intense. Poate apărea la orice articulaţie (genuchi, coate, mâini), cel mai adesea însă fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declanşează mai ales nopatea. Articulaţia este roşie şi umflată, durerea accentuându-se la cea mai mică atingere.

De ce apare

Hipocrate, părintele medicinei, a observat că guta apare mai ales la cei bogaţi, de unde şi numele sub care mai este cunoscută, boala regilor sau a celor bogaţi. Asocierea a fost făcută cu mesele îmbelşugate (mai ales în produse de origine animală) pe care aceştia şi le permiteau. Aşadar, excesul de carne şi de alimente care conţin purine (substanţe care prin descompunere formează acidul uric) este un factor important de risc în apariţia bolii. De asemenea, jumătate din persoanele cu gută sunt mari consumatoare de alcool.

Au un risc mai mare de a face boala bărbaţii (până la menopauză, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroză, cei care iau medicamente precum diureticele, precum şi cei care au în familie cazuri de gută. 

Află pe clicksanatate.ro cum se tratează guta!

Trucurile siluetei perfecte
Tu ştii ce greşeli faci când alergi pe bandă?

citeste totul despre: