Gura uscată, poarta de intrare a microbilor. Din ce cauză scade cantitatea de salivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, unele din alimentele pe care le consumăm zilnic, dar şi medicamentele pot provoca reducerea nivelului de salivă. Deşi pare un simptom banal, uscarea gurii reprezintă un mare risc pentru apariţia infecţiilor, atrag atenţia medicii.

„Când nu este secretată o cantitate corespunzătoare de salivă, pacienţii resimt un disconfort pe care însă nu-l pot descrie efectiv. Cei mai mulţi dintre ei nici nu ştiu ce efecte negative are acest lucru. Saliva nu ne ajută doar la digerarea alimentelor, ci ne protejează şi împotriva infecţiilor cauzate de bacterii şi ciuperci. De aceea, dacă nivelul de salivă scade, creşte riscul apariţiilor problemelor“, spune dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară. Medicul ne explică în continuare nu doar care sunt cauzele, dar şi modalităţile prin care am putea să ne păstrăm gura hidratată şi nivelul de salivă optim, astfel încât să evităm infecţiile.

Pastilele contra răcelilor sau alergiilor duc la uscarea gurii

Unul dintre efectele secundare ale medicamentaţiilor din ziua de azi este uscarea gurii. Mai ales pastilele care se prescriu pacienţilor care suferă de depresie, anxietate, alergii sau răceli, obezitate, acnee, epilepsie sau ameţeli îngreunează procesul de secreţie a salivei. În ceea ce priveşte stilul de viaţă, activităţile stresante, tutunul, respiraţia cu gura deschisă şi exerciţiile fizice intense care duc la deshidratare conduc la uscarea gurii.

„Cauzele încetinirii sau chiar ale stopării procesului de secreţie a salivei sunt numeroase. De aceea, este important să avem grijă la schimbările pe care le facem, astfel încât să putem preveni accentuarea problemelor. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventă, crăparea buzelor, limba înroşită şi uscată, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau respiraţia urât mirositoare. Asta le şi cer pacienţilor mei mereu: să-şi monitorizeze evoluţia organismului, astfel încât să putem depista eventualele probleme cât mai rapid, înainte să apară complicaţii“, adaugă dr. Ion Melnic.

Sfaturi pentru prevenirea gurii uscate

Mai mult, gura uscată poate provoca apariţia gingivitei sau a unor infecţii. De aceea, este important ca pacientul să discute despre aceste probleme cu medicul său. Acesta ar trebui să schimbe dozele medicamentelor prescrise, astfel încât să fie eliminate aceste efecte adverse. De asemenea, medicul stomatolog ar trebui să prescrie produse de hidratare şi cu care să-şi clătească gura constant.

„Eu le recomand pacienţilor mei să bea multă apă,  să consume din când în când gumă de mestecat fără zahăr şi să folosească o pastă de dinţi cu fluoride. De asemenea, este important să respire cu gura închisă cât mai des posibil“, adaugă dr. Ion Melnic. Consumul crescut de legume şi fructe, ceaiurile pe bază de plante, precum şi periajul zilnic efectuat corect ajută de asemenea la menţinerea unei guri hidratate corespunzător şi a unei respiraţii proaspete.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite