Grăsimea de pe burtă creşte şi riscul de cancer colorectal. Ce alţi factori mai contribuie

Grăsimea de pe burtă creşte şi riscul de cancer
colorectal. Ce alţi factori mai contribuie

Grăsimea adunată în jurul taliei creşte riscul de cancer şi de boli cardiovasculare

Grăsimea adunată în jurul taliei nu doar că măreşte riscul de boli cardiovasculare, dar este un factor de risc şi în diverse tipuri de cancere. Printre acestea se numără şi cancerul colorectal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Riscul de cancer colorectal este mai mare pentru acele persoane care au un istoric familial care include acest tip de boală oncologică. Totodată, riscul poate fi mai mare şi pentru fumători şi cei care obişnuiesc să facă abuz de alcool. Studiile de până acum, au arătat un risc mai mare în rândul bărbaţilor care beau mai mult decât trebuie, potrivit cancer.org.

Alte cercetări au relevant faptul că persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, fie că este vorba despre femei sau despre bărbaţi. Grăsimea adunată în jurul burţii este, în mod special, periculoasă şi în acest tip de cancer.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă se creşte nivelul de activitate fizică se reduce riscul de polipi şi cancer colorectal. Exerciţiile fizice de intensitate medie, practicate regulat, precum şi cele intense au beneficii indiscutabile.

Calciul, bun pentru colon, rău pentru prostată

În anii din urmă, studii largi au sugerat că un aport mai mare de fibre, în special provenite din cerealele integrale, diminuează riscul, alte cercetări în acest sens fiind în desfăşurare.

Studii care s-au făcut au pus în evidenţă şi faptul că vitamina D şi calciul, ori combinaţia dintre cele două protejează împotriva cancerului colorectal. Dar, din pricina riscului de a creşte riscul de cancer de prostată, American Cancer Society nu recomandă creşterea aportului de calciu.

În acelaşi timp, cele mai bun sfaturi legate de dietă şi sport sunt de a ne mişca mult, de a limita aportul de carne roşie şi procesată, de a lua doar acele doze de calciu şi vitamina D recomandate de medic, de a consuma cantităţi mai mari de vegetale şi fructe, de a ne menţine greutatea în limite normale şi de a evita excesul de alcool.

Screeningul regulat pentru depistarea şi înlăturarea polipilor cu potenţial canceros este o altă metodă eficientă de a ne feri de acest tip de cancer.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: