Ghidul renunţării la fumat. Ce paşi trebuie urmaţi pentru a elimina acest viciu din viaţa ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţă la fumat până nu e prea târziu!
Renunţă la fumat până nu e prea târziu!

Adeseori, replica fumătorilor sună aşa: „nu-mi tot spune să mă las de fumat, spune-mi mai bine cum să fac asta“.  Ei bine, nu există o singură metodă pentru a renunţa la ţigări, dau asigurări specialiştii. Ei au făcut câteva recomandări care, aplicate cu stricteţe, pot duce la succes.

Tutunul este boală grea. Pe termen lung, provoacă o dependenţă similară altor droguri, ca să nu punem la socoteală cancerul de plămâni. Prin urmare, cel mai bine este să renunţi la ţigări, iar acest lucru nu e imposibil, spun medicii. Însă înainte de a purcede pe un astfel de drum trebuie să ai clar în minte câteva lucruri.

În primul rând, decizia de a renunţa trebuie să-ţi aparţină şi nu să o iei în urma faptului că prietenii te-au bătut la cap să te laşi, potrivit cancer.org. Gândeşte-te de ce vrei să renunţi: eşti îngrijorat că te-ai putea îmbolnăvi; crezi că beneficiile renunţării sunt mai puţine decât cele ale continuării; cunoşti pe cineva care a avut probleme din cauza fumatului sau eşti gata să iei o decizie serioasă şi să renunţi la ţigări?

Pune pe hârtie motivele tale şi uită-te la ele ori de câte ori îţi vine să-ţi aprinzi ţigara. Dacă eşti gata să renunţi la fumat alege o dată şi fă-ţi un plan care să te ajute să faci un pas mai departe.

Alege de exemplu o zi a lunii următoare când să renunţi la ţigări. Stabilirea unei date nu foarte apropiate dă timp creierului să asimileze ideea. Ai nevoie de suficient timp în care să te pregăteşti pentru acest pas. Poţi alege o zi care să aibă o semnificaţie specială cum ar fi o onomastică sau o zi de naştere. Încercuieşte data în calendar şi făgăduieşte-ţi ferm că te vei ţine de cuvânt.

Sunt multe metode prin care poţi renunţa la fumat. Unele funcţionează mai bine decât altele. Planul de înlocuire a nicotinei cu un medicament prescris de medicul pneumolog este o opţiune. Documentează-te asupra multiplelor metode pentru a  o găsi care ţi se potriveşte. Este întotdeuna util să vorbeşti cu medicul sau cu dentistul tău pentru a beneficia de sfaturile şi suportul lor.

Galeria de suporteri este o altă parte importantă a planului tău de a te lăsa de fumat. Programele antifumat şi liniile telefonice, grupurile de suport sunt de mare ajutor. La fel şi familia şi prietenii. Pentru ca planul tău să aibă succes trebuie să ai măcar doi astfel stâlpi de susţinere.

Cum maximizezi şansele de a te lăsa

Consilierea şi orice alt tip de suport emoţional poate face diferenţa şi mări şansele de renunţare comparativ cu simpla medicaţie. De altfel, combinarea mai multor medicamente poate avea o rată de succes mai mare decât folosirea unuia singur. Urmarea unui program de terapie comportamentală măreşte şansele şi mai mult.

În timp, obiceiul de a fuma devine unul foarte puternic care este potenţat de alte obiceiuri. Rupe legătura dintre ele.

În ziua în care te-ai decis să renunţi la fumat renunţă să mai tragi măcar un fum. Păstrează-te ocupat, fie cu muncă, fie cu exerciţii fizice sau alte activităţi şi hobby-uri. Bea multă apă şi sucuri. Începe să foloseşti înlocuitorii de nicotină dacă aceasta a fost opţiunea ta. Evită persoanele care fumează şi situaţiile în care nevoia de a fuma devine o urgenţă, alcoolul şi gândeşte-te cum să schimbi rutina zilnică. Alege o altă rută de a ajunge la serviciu. Bea ceai în loc de cafea.

Ce faci dacă apare nevoia stringentă de a fuma:

Aplică regula celor 10 minute. Amână nevoia şi repetă dacă e nevoie.

Respiră adânc, închide ochii, inspiră pe nas şi expiră pe gură. Imaginează-ţi plămânii cum se umplu cu aer proaspăt.

Bea apă încet, înghiţitură cu înghiţitură.

Ocupă-ţi timpul cu altceva. Adesea un lucru simplu te poate ajuta să treci peste momentele în care simţi nevoia crâncenă de a fuma.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite