Ghid: cum să scapi de răceală în 24 de ore

Ghid: cum să scapi de răceală în 24 de ore

Răceala poate fi alungată în maxim 24 de ore, conform unui nou studiu FOTO: Shutterstock

Majoritatea oamenilor are un ritual de a face faţă răcelii, de la primele simptome, fie că aleargă la farmacie, se tratează cu un ceai sau testează metoda indiferenţei. Cercetătorii au descoperit însă cum putem scăpa de strănutat, tuşit sau febră în cel mult 24 de ore.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul Ron Eccles de la Cardiff University, a găsit reţeta după care răceala poate fi învinsă într-o zi, scrie dailymail.co.uk. Pentru a nu lăsa simptomele răcelii să ne afecteze zile în şir, tratamentul-maraton promite să le alunge în maxim 24 de ore.

Pentru aceasta, specialistul recomandă trezirea de dimineaţă, oricât de neplăcut ar suna, duşuri fierbinţi şi chiar şi o plimbare, chiar dacă mulţi ar prefera să stea sub pătură, cu telecomanda. Nu oricum însă, ci după un program stabilit pe ore.

7.00 Duşul fierbinte

Deşi primul instinct răcit ne-ar îndemna să rămânem în pat, primul lucru pe care îl recomandă specialistul este un duş fierbinte. Şi nu oricum, ci la prima oră. Apa fierbinte va îndepărta senzaţia de frig, iar aburul va desfunda sinusurile.

8.00 Micul dejun

Micul dejun sănătos este cea mai importantă masă a răcitului, conform studiului. Eventualele diete nu vor fi încălcate, pentru că recomandarea profesorului Ron Eccles cuprinde sucul obligatoriu de portocale, pentru necesarul de vitamina C, precum şi o porţie de cereale sau fructe de pădure uscate, bogate în antioxidanţi.

 

10.00 Infuzia de aburi

O baie de aburi cu diverse remedii naturale ajută foarte mult la desfundarea nasului şi la deblocarea sinusurilor, prevenind durerile de cap. Tratamentul poate fi dublat şi de medicamente în acest moment al zilei, precum paracetamol, aspirină sau sirop de tuse.

12.00 Plimbare

Deşi este suficient de frig afară pentru ca majoritatea oamenilor să nu-şi dorească să iasă deloc, indiferent dacă sunt răciţi sau nu, expertul a inclus în programul de tratament-maraton plimbarea de la prânz. Nu trebuie străbătuţi mulţi kilometri pentru îmbunătăţirea stării de psihic şi întărirea sistemului imunitar, conforma explicaţiei acestuia.

13.00 Înapoi, la masă

Prânzul trebuie să fie, neapărat, la fel de sănătos în conţinut ca şi micul dejun. Unul din meniurile recomandate cuprinde carne slabă de pui şi o salată, dar poate conţine şi echivalentul vegetarian, unde este cazul. Proteinele ajută la întărirea sistemului imunitar, pentru ca organismul să poată răspunde la virus.

15.00 Bea un ceai

Infuziile din plante şi alte lichide fierbinţi ne ajută să menţin umede mucoasele, ne ajută să producem mucus şi să-l eliminăm. De asemenea, poţi bea şi un pahar cu suc de portocale proaspăt stoarse. Efectul nu va fi unul imediat, dar acest suc îţi va creşte nivelul de vitamina C din corp, ceea ce te ajută să te recuperezi mai uşor.

18.00 Condimentează-ţi mâncarea

La cină, mănâncă alimente cât mai condimentate. Foloseşte ghimbir, usturoi sau chiar ardei iute, fiindcă acestea au proprietăţi antivirale şi antibacteriene demonstrate şi, în plus, te ajută să-ţi eliberezi sinusurile.

20.00 E timpul pentru o baie fierbinte

La finalul acestei zile grele, scapă de durerile musculare şi desfundă-ţi căile aeriene cu o baie fierbinte, în care poţi pune şi câteva plante sau săruri.

22.00 Dormi nu mai puţin de 8 ore

Pentru ca organismul să se refacă, are nevoie de aproximativ 8 ore de somn liniştit. În timpul somnului, sistemul imunitar lucrează pentru ca tu să te trezeşti în formă maximă a doua zi şi să uiţi de răceală. Pentru a avea un somn cu adevărat odihnitor, nu te uita la televizor şi nu sta la calculator până adormi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările