Fumatul cronic grăbeşte instalarea demenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care fumează des şi timp îndelungat au performanţe intelectuale mai slabe pe măsură ce îmbătrânesc.

Într-un studiu publicat în ediţia online a revistei Archives of General Psychiatry se arată că funcţia cognitivă se deteriorează semnificativ la fumătorii de peste 50 de ani. Medicii de la Universitatea din Londra au urmărit pe o perioadă de un deceniu 5.099 de bărbaţi şi 2.137 de femei care aveau, la începutul studiului, vârsta medie de 56 de ani. Potrivit rezultatelor, persoanele care au fumat în mod regulat au prezentat o accelerare mai mare a declinului cerebral evaluat prin teste cognitive, comparativ cu nefumătorii. În plus, persoanele care s-au lăsat de fumat cu mult timp înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani au avut probleme de memorie similare celor care nu au fumat niciodată.

Acest lucru este perfect explicabil, dacă ţinem cont că primele modificări cerebrale specifice bolii Alzheimer apar cu 20 de ani înaintea primelor manifestări ale demenţei (pierderi de memorie).

Afectează vasele de sânge cerebrale

80% din demenţe sunt de origine vasculară: ele apar din cauza îngustării vaselor de sânge la nivel cerebral, de cele mai multe ori prin ateroscleroză. Iar despre fumat se ştie că favorizează apariţia şi dezvoltarea aterosclerozei. Substanţele din fumul de ţigară intensifică procesul inflamator la nivelul pereţilor arteriali, favorizând oxidarea colesterolului „rău“ şi formarea trombilor la acest nivel. Acest lucru nu contrazice un alt studiu recent care arăta că plasturii cu nicotină intensifică memoria. Din păcate, pe lângă nicotină, fumatul aduce organismului şi alte substanţe.

Renunţarea la fumat la orice vârstă scade riscul instalării unor boli precum infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, bronhopneumopatie cronică obstructivă şi cancerul pulmonar.

Citeşte şi: Cum să te laşi de fumat

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite