Frigul ne pune dinţii la încercare. Ce afecţiuni dentare pot trăda temperaturile scăzute. Sfaturile stomatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi schimbările mici de temperatură afectează dinţii
Chiar şi schimbările mici de temperatură afectează dinţii

Temperaturile scăzute aduc o serie de neplăceri organismului: de la afecţiuni ale pielii, hipertensiune şi alte simptome asociate cu bolile cronice până la sensibilitate dentară. Sensibilitatea dentară asociată frigului poate trăda însă afecţiuni mai profunde ale dinţilor, precum fisuri dentare, carii dentare, obturaţii necorespunzătoare sau afecţiuni gingivale.

Schimbările de temperatură, chiar şi cele discrete, afectează dinţii. Variaţiile de temperatură sunt resimţite de receptorii terminaţiilor nervoase. În încercarea organismului de a se adapta, apar durerile dentare, dinţii devenind sensibili la contactul cu alimentele, în special cele reci, fierbinţi sau dulci, sau chiar la simpla atingere. „În condiţii normale, dentina - stratul de mijloc al dintelui -, este protejată de mediul extern prin stratul de smalţ. În timp, acesta poate dispărea, lăsând dentina neprotejată de influenţele externe, sau gingiile se pot retrage”, explică Virginia Grigorescu, medic stomatolog în cadrul clinicilor Biodent din Bucureşti.

Dentina reprezintă o reţea formată dintr-un număr mare de canalicule sau microtuburi dispuse dinspre exteriorul dintelui către nervul acestuia, în centru. Atunci când dentina este expusă, aceste microtuburi şi pulpa dentară devin şi ele expuse mediului oral extern şi astfel sunt stimulate la schimbările de temperatură ale alimentelor sau de pătrunderea aerului.

 „Din cauza suprafeţei rugoase a dentinei şi a expunerii canaliculelor dentinare se creează o zonă ideală pentru fixarea şi înmulţirea microorganismelor prezente în cavitatea bucală. Se poate instala astfel o afecţiune foarte des întâlnită, denumită hipersensibilizare dentinară, caracterizată prin dureri spontane ce apar chiar si în lipsa unui proces carios“, completează medicul stomatolog.

Perierea prea dură şi igiena deficitară, factori agravanţi

În ciuda neplăcerilor provocate, temperaturile scăzute pot reprezenta şi un test pentru a vedea dacă dinţii sunt sănătoşi. Sensibilitatea dentară care se manifestă odată cu scăderea temperaturii, poate trăda o serie de afecţiuni, precum fisuri ale dinţilor, carii dentare, obturaţii necorespunzătoare sau afecţiuni gingivale. „La acestea se adaugă şi perierea prea dură a dinţilor, igiena orală deficitară, existenţa tartrului şi a plăcii bacteriene, utilizarea excesivă a substanţelor pentru albire sau presiuni exercitate la nivelul dinţilor”, adaugă specialistul.

Soluţii de desensibilizare

În anotimpul rece, organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a face faţă variaţiilor de climă. În aceste condiţii, îngrijirea dinţilor ar trebui să devină o preocupare majoră. Pe lângă periere, igiena trebuie să includă şi folosirea apei dentare şi aţei dentare. „Cel mai important pas în reducerea sensibilităţii este determinarea cauzei acesteia şi adresarea către un medic stomatolog, care vă va recomanda soluţia optimă pentru fiecare caz în parte, înainte ca un simplu zâmbet să devină dureros”, conchide dr. Virginia Grigorescu.

În prezent, există o serie de tratamente de desensibilizare, care se pot face în cabinetele stomatologice: pe baza unor substanţe care conţin fluor şi care sunt aplicate direct pe dantură sau, a doua variantă, tratamentul cu laser. Laserul reacţionează termic şi sudează canalele dentinare, avand efect de lungă durată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite