Fracturile de şold sunt mai puţin riscante astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicile operatorii moderne permit o mobilizare mai rapidă a bolnavilor, iar riscul de deces este minim în prezent.

O problemă cu care se confruntă mai ales persoanele în vârstă, pe fondul fragilizării oaselor şi articulaţiilor, fractura de şold era în trecut una dintre principalele cauze de deces în rândul vârstnicilor. În trecut, se spunea despre fracturile de şold că ucid mai multe femei decât cancerul mamar. Astăzi, datorită progreselor tehnicilor operatorii la nivelul şoldului, intervenţiile chirurgicale prelungesc speranţa de viaţă a bolnavilor.

Cel mai frecvent se „rupe" colul femural

Cel mai adesea, fractura se produce la nivelul colului femural, adică porţiunea rotunjită de os care face legătura între osul coapsei (femur) şi bazin. Aceasta este, de altfel, şi cel mai grav tip de fractură, care afectează cu precădere femeile aflate la menopauză. Riscul de astfel de rupturi osoase este mai mare în sezonul rece, atunci când asfaltul este umed şi alunecos. Însă în cazul fragilizării oaselor pe fondul osteoporozei, chiar şi păşitul greşit poate conduce la o fractură de şold.

„Una dintre cauzele cel mai des întâlnite ale fracturii de col femural este osteoporoza, dar poate apărea şi ca o consecinţă a artrozei de şold, o deteriorare a articulaţiei şoldului, cunoscută şi sub numele de coxartroză", explică medicul primar ortoped Gheorghe Popescu, şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

În cazul bărbaţilor, cel mai frecvent tip de fractură a şoldului este cea de la nivelul masivului trohanterian, porţiunea superioară a osului coapsei. În cazul lor, rupturile osoase de acest fel apar mai târziu decât la sexul feminin, adică în jurul vârstei de 70 de ani, faţă de femei, care sunt predispuse la astfel de fracturi începând de la 60 de ani.

Rata de deces, mai mică în prezent

„Cu câţiva ani în urmă, un bătrân care a suferit o fractură de şold avea o speranţă de viaţă redusă. Deoarece sistemele de implant erau mai puţin performante, iar după operaţie vârstnicul era imobilizat la pat o perioadă îndelungată. Însă în ultimii ani, mortalitatea în rândul persoanelor care au suferit o astfel de fractură a scăzut foarte mult, astfel încât rata de deces este aproape nesemnificativă", precizează medicul ortoped Gheorghe Popescu.

Protezele, cel mai eficient tratament

În cazul fracturilor de col femural, singurul tratament eficient îl reprezintă protezarea. Implanturile utilizate variază ca performanţă şi ca preţ, însă majoritatea redau şansa la o viaţă aproape normală. În ceea ce priveşte tratamentul fracturilor de masiv trohanterian, „el implică osteosinteza cu plăci şi cu şuruburi sau, mai modern, cu tije centromedulare (sistem gamma)", completează dr. Popescu. Marele avantaj al acestor intervenţii moderne este acela că permit mobilizarea bolnavului începând de a doua zi de la operaţie.

„În trecut, ceea ce scurta viaţa celor cu fractură de şold erau problemele date de imobilizarea prelungită. Astfel, ei puteau prezenta infecţii urinare, escare şi alte complicaţii, iar astfel se intra într-un cerc vicios. În prezent, aceste complicaţii au dispărut, datorită procedeelor operatorii performante", spune medicul ortoped.

Măsuri care le previn

Principalele măsuri ce trebuie luate de vârstnicii cu risc crescut de fractură de şold sunt consultul medicului, respectarea cu stricteţe a tratamentului şi evitarea factorilor predispozanţi. În cazul osteoporozei, se recomandă suplimentele zilnice de 400-1.000 unităţi internaţionale de vitamina D, cu precădere în sezonul rece, când expunerea la soare este redusă. „De asemenea, kinetoterapia, purtarea bastonului şi o încălţăminte adecvată sunt indicate pentru evitarea fracturilor", recomandă prof. dr. Ruxandra Ionescu, medic reumatolog în cadrul Spitalului Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite