Folosiţi corect lentilele de contact!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trebuie evitată  atingerea lentilelor  de contact cu mâinile murdare
Trebuie evitată atingerea lentilelor de contact cu mâinile murdare

Utilizarea lor incorectă poate compromite ireversibil vederea. Conjunctivita, modificările formei corneei sau reacţiile alergice sunt complicaţii ce apar din cauza nerespectării măsurilor de întreţinere şi de purtare a lentilelor de contact.

Cel mai adesea, lentilele de contact sunt folosite de persoanele care au probleme de vedere şi care nu doresc să poarte ochelari. Alteori, acestea au rol cosmetic pentru cei care doresc să-şi schimbe culoarea ochilor. În toate situaţiile trebuie să se ţină cont de faptul că purtarea lentilelor de contact implică şi riscuri care, neluate în seamă, pot duce la probleme oftalmologice grave.

Neplăcerile pot fi evitate dacă se respectă cu stricteţe câteva reguli de bază referitoare la igiena, la întreţinerea şi la purtarea lentilelor de contact. „În primul rând, trebuie menţionat faptul că lentilele de contact trebuie prescrise de medicul oftalmolog, în urma consultului şi măsurătorilor specifice. Medicul decide dacă o persoană le poate purta sau nu, întrucât există anumite afecţiuni oculare şi generale care contraindică folosirea acestora", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Nu le împrumutaţi

Pentru a evita apariţia infecţiilor şi altor probleme oculare, este deosebit de important ca, înainte de a atinge lentilele de contact, să ne spălăm pe mâini cu apă şi cu săpun şi să ne ştergem cu un prosop curat. În cazul în care folosim machiaj, lentilele trebuie aplicate înainte de a face acest lucru şi îndepărtate înainte de demachiere.

O altă regulă importantă este ca lentilele să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare purtare, folosind însă numai soluţia sterilă specială recomandată de medic şi conform sfaturilor acestuia. „Lentilele trebuie depozitate între utilizări în cutiuţe speciale care se umplu cu soluţia pentru lentile (lentila trebuie să fie acoperită de soluţie). Excepţie fac lentilele de o zi, care se aruncă după folosire.

Soluţia din cutie se schimbă zilnic, indiferent dacă lentilele sunt purtate sau nu în ziua respectivă. Cel puţin o dată pe săptămână, cutiuţele pentru depozitare trebuie curăţate de impurităţi, clătite cu soluţia sterilă şi lăsate să se usuce la aer. De asemenea, acestea trebuie schimbate periodic", mai spune medicul Adina Grigorescu.

Respectaţi timpul de utilizare

Specialiştii spun că nu este indicat ca lentilele să fie purtate pe o perioadă mai lungă de timp decât cea prescrisă de medic, deoarece există riscul de apariţie a infecţiilor oculare. Cel mai frecvent, durata recomandată de utilizare este de 8-10 ore pe zi. „Ochiul trebuie lăsat liber măcar câteva ore zilnic şi pe timpul nopţii.

Deşi există şi lentile de contact speciale, care se pot purta încontinuu mai multe zile (chiar şi noaptea), s-a dovedit că riscul de apariţie a infecţiilor oculare este de 4-10 ori mai mare în aceste cazuri decât dacă le îndepărtăm şi le curăţăm zilnic. De asemenea, termenul de valabilitate al lentilelor şi al soluţiei trebuie respectat cu stricteţe", menţionează Adina Grigorescu.

Este important ca persoana care poartă lentile de contact să aibă şi o pereche de ochelari cu dioptrii potrivite, pentru situaţii de urgenţă cum ar fi apariţia unei iritaţii sau pierderea unei lentile. Trebuie menţionat şi că lentilele nu trebuie împrumutate niciodată, deoarece există pericolul transmiterii infecţiilor de la o persoană la alta.

Atenţie la complicaţii!

Igiena defectuoasă a lentilelor, purtarea unora expirate, nerespectarea timpului recomandat de utilizare, intoleranţa la soluţiile de curăţat sau la materialul lentilei şi ignorarea simptomelor ce apar la nivelul ochilor pot determina complicaţii severe.

Printre cele mai frecvente probleme care pot apărea se numără infecţiile oculare, conjunctivita giganto-papilară, eroziunea corneană, reacţiile alergice, îngroşarea sau modificarea formei corneei şi ulcerul cornean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite