Foloseşte cu precauţie lentilele de contact!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unghiile scurte şi mâinile curate îi feresc pe cei care poartă lentile de contact de riscul infecţiilor oculare
Unghiile scurte şi mâinile curate îi feresc pe cei care poartă lentile de contact de riscul infecţiilor oculare

Purtarea incorectă a acestora implică riscuri care, ignorate, pot duce la probleme grave de vedere.

Mulţi preferă lentilele de contact în locul ochelarilor, iar unii le folosesc în scop cosmetic, pentru a-şi schimba culoarea ochilor. Dar purtarea lor presupune respectarea unor reguli de igienă, de întreţinere şi de utilizare, fără de care  avantajele aduse de lentile se pot transforma în probleme de sănătate a ochilor.

Nu utiliza mai mult decât trebuie

Lentilele de contact nu se folosesc pe durate mai mari decât cele specificate în prospect sau recomandate de medic. Dacă sunt lentile de unică folosinţă, se aruncă obligatoriu după folosire. Dacă este vorba despre lentilele care se scot seara, se folosesc în jur de 8-10 ore pe zi, iar cele care se pot purta extins, mai multe zile la rând, inclusiv în timpul nopţii, ar trebui scoase câte două ore, astfel încât corneea să nu fie privată de oxigen pentru prea mult timp.

O complicaţie dată de lipsa de oxigen la nivelul ochiului constă în dezvoltarea necontrolată a unor vinişoare în cornee, prima lentilă a ochiului, în care, în mod normal, nu există vase de sânge. Privarea de oxigen se corectează prin schimbarea lentilelor cu unele confecţionate din materiale mai permeabile la oxigen şi prin pauze de folosire.

Pe lângă neovascularizaţie, poate apărea şi edemul cornean, tot pe fondul lipsei de oxigen la nivelul corneei. „Edemul cornean (îngroşarea corneei) poate să nu determine simptome sau se poate însoţi, uneori, de vedere înceţoşată şi de perceperea unor halouri în jurul surselor de lumină", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter din Bucureşti. Potrivit specialistei, prevenţia constă în respectarea termenului de valabilitate al lentilelor, în evitarea purtării peste noapte şi în controalele oftalmologice regulate.

Contează de unde le cumperi

Colorate sau cu dioptrii, lentilele de contact trebuie să fie achiziţionate din centrele de optică medicală. Mai mult, este recomandat controlul oftalmologic preliminar. „Alegerea lentilelor de contact se face conform recomandărilor medicului oftalmolog, în urma unei evaluări a suprafeţei oculare, a viciului de refracţie, respectiv a stilului de viaţă al purtătorului. Tocmai de aceea există o varietate mare de lentile, dar şi de moduri de purtare", explică medicul Ionuţ Costache, doctorand în oftalmologie şi specialist în prescrierea şi în adaptarea lentilelor de contact la compania Bausch&Lomb.  Potrivit specialistului, lentilele de contact optime sunt cele de unică folosinţă şi cele obţinute din silicon-hidrogel.

„Lentilele de unică folosinţă, care se înlocuiesc la sfârşitul zilei, reprezintă cea mai sănătoasă opţiune, reducând la minimum riscul de infecţii şi de reacţii alergice. Cele din silicon-hidrogel sunt permeabile, permiţând pătrunderea oxigenului necesar suprafeţei oculare şi au rezistenţă crescută la deshidratare în medii cu aer condiţionat sau la utilizare prelungită în faţa calculatorului. Ele pot fi purtate în permanenţă chiar şi pentru perioade extinse de până la o lună", explică medicul.

Mâinile curate, o condiţie esenţială

Igiena mâinilor este esenţială atunci când trebuie să aplicăm lentilele de contact. Este necesar să ne spălăm de fiecare dată cu apă şi cu săpun şi să ne ştergem doar cu şerveţele sau cu prosoape curate. În cazul femeilor, există şi nişte reguli în plus. Lentilele trebuie aplicate înaintea machiajului şi trebuie scoase întotdeauna înainte de demachiere.

În caz contrar, dacă între lentilă şi ochi se interpun particule de machiaj sau alte impurităţi, precum particule de praf sau de nisip, se poate ajunge la eroziune corneană. Această problemă oftalmologică se manifestă prin senzaţie de corp străin în ochi, prin durere şi prin sensibilitate la lumină. „Tratamentul corect constă în administrarea locală de antibiotice, în picături şi, eventual, în pansarea ochiului", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu.

Se dezinfectează după folosire

Soluţiile speciale de curăţare a lentilelor trebuie folosite după fiecare purtare. Acestea nu trebuie înlocuite, sub nicio formă, cu alte lichide precum apa de la robinet, care ar putea conţine impurităţi şi care poate favoriza infecţiile. De asemenea, depozitează lentilele doar în cutiuţele special destinate acestui lucru. Soluţia sterilă trebuie să acopere total lentilele şi trebuie schimbată zilnic, chiar dacă nu porţi lentilele în ziua respectivă. Şi cutiuţele trebuie schimbate periodic.

Dacă nu se respectă aceste reguli, pot apărea probleme de tipul conjunctivitei giganto-papilară, o reacţie alergică a organismului generată, în unele cazuri, de depozitele proteice de pe lentile. Deşi nu este o problemă severă, simptomele pot deveni foarte supărătoare, fiindcă presupun mâncărime, roşeaţă oculară şi intoleranţă la lentila de contact. Problema se poate rezolva prin întreruperea temporară a purtării lentilelor de contact şi prin schimbarea acestora cu o pereche nouă. De asemenea se recomandă respectarea termenelor de valabilitate ale substanţelor de curăţare şi ale lentilelor.

"Lentilele de unică folosinţă, care se înlocuiesc la sfârşitul zilei, reprezintă cea mai sănătoasă opţiune.''
Ionuţ Costache medic oftalmolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite