Fiecare al doilea pacient cu TBC din UE este din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tuberculoza nu mai este de multă vreme considerată „boala sărăciei“ în România FOTO: Shutterstock
Tuberculoza nu mai este de multă vreme considerată „boala sărăciei“ în România FOTO: Shutterstock

Una dintre problemele urgente ale României o reprezintă tuberculoza rezistentă la tratamentul clasic. Aceasta încă se depistează cu dificultate şi se tratează cu medicamente care au o rată de succes destul de scăzută la noi în ţară. Un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat.

În timp ce numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză care răspunde la tratament este în scădere în România, creşte numărul bolnavilor cu forma rezistentă la tratamentul clasic, atrag atenţia specialiştii.

Un articol publicat săptămâna aceasta în „EU Observer“ trage un semnal de alarmă cu privire la problema urgentă pe care o reprezintă tuberculoza pentru ţara noastră. „Aproape fiecare al doilea pacient cu TBC din UE este din România“, subliniază Dara Masoud, consultantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe probleme de TBC pentru Europa.

De asemenea, Gilda Popescu, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), spune că 27-28% din pacienţii care suferă de TBC rezistent (MDR TB) abandonează tratamentul. Un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat.

De ce creşte numărul bolnavilor cu TBC rezistent

„Persoanele diagnosticate cu TBC trebuie să urmeze tratamentul cu antibiotice vreme de şase luni: primele două luni în spital, sub supraveghere medicală, iar următoarele patru luni, acasă. Problema este că multă lume renunţă la tratament înaintea tercerii celor şase luni“, semnalează medicul Marius Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române a Bolnavilor cu Tuberculoză.

Aceasta este una dintre principalele cauze ale apariţiei unor mutaţii ale bacilului Koch, care îl fac rezistent la medicamentele de primă linie, cum sunt numite antibioticele puternice administrate după diagnosticul de TBC.

O altă problemă este că unele dintre antibioticele recomandate în caz de TBC se mai prescriu şi în alte infecţii (ginecologice, de exemplu), ceea ce creşte riscul de rezistenţă la tratament.

„Cei 500 de pacienţi incluşi în proiectul Fondului Global primesc regimuri complete conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tratamente care au o rată de succes, adică de vindecare, de 50-55%. Tratamentul asigurat în România în afara Fondului pentru pacienţii cu TBC MDR are o rată de succes de doar 19,3%“, spune medicul Gilda Popescu.

Din aprilie, diagnostic în 24 de ore al formelor rezistente

În momentul de faţă, diagnosticul de TBC rezistent la tratament se pune în 70 de zile, spun specialiştii. „Deocamdată, aparatura necesară pentru identificarea rapidă a formelor de TBC multidrog rezistent este disponibilă în doar trei centre din ţară – Cluj-Napoca, Braşov şi Bacău. Dar cu ajutorul Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei, din aprilie anul acesta, vor dispune de echipamentele necesare pentru diagnosticul rapid şi centre din Bucureşti şi din Iaşi. Astfel, în 24 de ore vom putea depista eventualele forme de tuberculoză rezistentă la tratament“, explică medicul Gilda Popescu.

Numai 500 de pacienţi primesc tratamentul cel mai eficient

În prezent, în România sunt înregistrate 1.480 de persoane cu forma de TBC rezistentă la tratamentul clasic – multidrog rezistentă (TBC MDR). Dintre acestea, aproximativ 200 au fost incluse într-un proiect al Fondului Global care s-a încheiat în septembrie anul trecut.

„De la 1 ianuarie 2013, însă, a fost aprobat un nou proiect cu Fondul Global, astfel că încă 300 de pacienţi vor primi tratamentul pentru TBC MDR până în septembrie 2014“, a precizat medicul Gilda Popescu.

Potrivit specialistei, restul pacienţilor, care nu sunt incluşi în proiectul cu Fondul Global, primesc şi ei tratamente gratuite, dar eficienţa este mai redusă comparativ cu antibioticele oferite prin Fondul Global. „Cei 500 de pacienţi incluşi în proiectul Fondului Global primesc regimuri complete conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tratamente care au o rată de succes, adică de vindecare, de 50-55%. Tratamentul asigurat în România în afara Fondului pentru pacienţii cu TBC MDR are o rată de succes de doar 19,3%“, completează specialista.

Totuşi, la 4 februarie s-a reactualizat lista de medicamente care vor fi incluse în tratamentul bolnavilor de TBC MDR şi s-au adus medicamente noi pe nevoi speciale. „Anul acesta vom avea şi un buget mai mare, care ne va permite să acoperim nevoile financiare ale bolnavilor de TBC din România“, încheie medicul Gilda Popescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite