VIDEO Fenomenul obezităţii în România: Cum se ajunge la greutatea normală de la peste 200 kg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea afectează peste 30% din români, arată studiul românesc PREDATOR FOTO Shutterstock
Obezitatea afectează peste 30% din români, arată studiul românesc PREDATOR FOTO Shutterstock

Numai o treime din populaţia României are greutatea normală. 31,4% din români suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali, arată studiul românesc recent PREDATOR. O proporţie mai mică, dar importantă – 3% – o reprezintă obezitatea morbidă, adică forma care limitează enorm aproape orice formă de mişcare. Florin Jecu, de 47 de ani şi peste 200 de kilograme, au venit la Adevărul Live să ne povestească despre viaţa cu greutate, la propriu.


Florin Jecu se luptă de peste 10 ani cu obezitatea. Ne-a povestit, la Adevărul Live, la ce metode a apelat în zadar. Evident, la cele peste 200 de kilograme pe care le are, greutatea nu este singura lui problemă.

Totuşi, de curând, Florin Jecu a beneficiat de o operaţie salvatoare, ca rezultat al campaniei #donezkm, iniţiată de clinica de chirurgie metabolică Ponderas din Capitală. Medicul chirurg Bogdan Smeu ne-a explicat în ce constau intervenţiile de chirurgie metabolică, cui se adresează acestea şi care sunt şansele de însănătoşire ale oamenilor supraponderali şi obezi.

Obezitatea nu este doar o problemă estică, ea vine cu o mulţime de probleme, printre care diabetul şi alte boli metabolice, precizează chirurgul Bogdan Smeu.

"Nu poţi să mergi cu mijloacele de transport în comun. Nu există locuri speciale pentru unii ca mine. Mă deplasez pe jos şi cu ajutorul familie, cu maşina", mărturiseşte Florin Jecu.

El menţionează că în 10 zile de la externare, a mai slăbit 11 kilograme şi vorbeşte emoţionat de experienţa sa cu obezitatea: "Intrasem şi în depresie. Mă uitat să nu mă împiedic, să nu cad. Devenisem ca un bibelou în casă. Acum lucrurile s-au schimbat radical!".

Dl. Jecu spune că luptă de 10 ani cu obezitatea. A ţinut regimuri, dar acestea nu funcţionau. Caloriile se adunau şi nu putea să scape de ele, pentru că nu putea să se mişte. Recunoaşte că nu a fost la nutriţionist şi că a încercat mai multe diete, după ureche, că a încercat şi ceaiuri şi alte remedii culese de pe internet şi din alte surse. Spne că astfel, a reuşit să dea jos în 6 luni aproximativ 40 de kg, dar că după aceea a luat 60 de kg.


Medicul Bogdan Smeu, alături de Florin Jecu, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Florin Jecu Bogdan Smeu-medic FOTO Eduard Enea

"Aşa funcţionează dietele. Slăbeşti cât ţii dieta, dar după ce o opreşti, iei la loc în greutate. Apare sentimentul de frustrare. Din cei care slăbesc, doar 3+5% reuşesc să menţină rezultatele", a explicat dr. Smeu.

O persoană cu diabet zaharat, cu probleme articulare, osteorstirite, cu hipertensiune se simte mult mai bine după ce a slăbit.

Chirurgia metabolică a depăşit dimensiunea estetică şi urmăreşte uşurarea problemelor metabolică. 

Chirurgia bariatrică este aceeaşi cu chirurgia metabolică. Chirurgia a evoluat şi se fac intervenţii cu riscuri minime pentru pacient.

La dl. Jecu a fost micşorat stomacul, astfel încât pacientul să se sature cu câteva guri de mâncare în perioada care urmează intervenţiei. Este o intervenţie definitivă. Obezitatea este o boală cronică. E nu se vindecă. Ea ajută pacientul să lupte cu senzaţia de foame şi cu "lacătul de pe frigider".

Senzaţia de foame a dispărut

"Astăzi am mâncat doar câteve linguri de supă-cremă. E ca un dop, nu mai vrei să mânânci. Înainte îmi era gândul numai la mâncare", povesteşte Florin Jecu, asigurând că intervenţia l-a eliberat de teribila senzaţie de foame cu care avea de luptat anterior.

Ulterior pacientul va putea mânca şi mâncare solidă, după ce se va vindeca sutura pe "stomăcel". Ţinta este să slăbească în continuare şi să ajungă la 70 de kg. 

Florin Jecu încurajează oamenii care au probleme cu greutatea să meargă la doctor, să se adreseze specialiştilor în primele stadii. Frica de doctor poate produce o agravare a situaţiei.

"Pot să mă mişc şi asta e cel mai important!"

"Merg 400-600 de metri. Intervine oboseala, dar e o schimbare foarte mare. Mă simt extraordinar. Mă chinuiam cu hainele. Acum am reuşit, după doar 10 zile de la ultima operaţie, să schimb pantalonii", spune Jecu.

Medicul atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei şi spune că e bine ca lucrurile să fie luate în considerare "din pripă", imediat ce încep să se adune kilogramele. El spune că are pacienţi care depăşesc 350 de kilograme şi că au fost şi pacienţi care au fost aduşi cu elicopterul şi că a fost o minune pentru aceste persoane, ca după operaţie, să poată face câţiva paşi. "Problema este că scade foarte mult vârsta la care apar acest situaţii au fost şi pacienţi de 17-18 kg", subliniază chirurgul.

Când e oportună intervenţia chirugicală?

"Recomandăm intervenţia chirurgicală numai după ce s-a ţinut 6 luni un regim alimentar care nu a avut succes sau dacă au apărut comorbidităţ", precizează medicul.

Atunci când intervine nevoia estetică de a slăbi, există varianta montării unui balon în stomac. Acest balon de 700 ml cu ser fiziologic şi albastru de metilen se ţine 6 luni. Se poate monta şi un al doilea balon, dacă este nevoie.

Avem patru metode: 

1) inelul gasrtic, montat prin tehnica laparoscopică (se poate calibra acest inel printr-un dispozitiv fixat sub piele). E recomandat în obezitatea de gradul 1. 

2) micşorarea de stomac

3) by-pass-ul gastric (mâncarea reuşeşte să ocolească stomacul). E recomandat să se ia suplimentate speciale de nutrienţi, de vitamine. E o intervenţie indicată în obezitatea în diabet.

4) diverisa bilo-pancreatică (mâncare se întâlneşte cu sucurile digestive în ultimele porţiuni ale intestinului subţire). E indicată celor la care eşuează intervenţia de micşorare de stomac.

Cât costă?

Din 2011, am fost făcute peste 450 de intervenţii în fiecare an. Sistemul nostru de asigurări de sănătate nu acoperă costurile pentru acest tip de operaţii.

În ţările civilizate, un pacient de talia domnului Jecu ar fi beneficiat de această intervenţie gratutit, suportată de sistemul de asigurări de sănătate. La noi scapă cine poate, adică cine îşi permite să acopere costurile sau cine vine prin intermediul unei campanii, cum a fost cazul dumnealui", a afirmat chirurgul.

El atenţionează că nevoia pentru aceste intervenţii este mult mai mare şi că, dacă ar opera câte 500 de pacienţi în fiecare an, ar fi nevoie de circa 300 de ani pentru a le veni în ajutor tuturor pacienţilor din România.

Preţurile pleacă de la 2.500 de euro. Inelul gastric este pe la 4000 de euro, micşorarea de stomac este pe la 6.000 de euro, iar by-pass-ul şi diversia este pe la 8.000-8.500 de euro.

Intră în dialog cu noi şi adresează-le întrebări invitaţilor noştri

Citeşte şi:

Studiu în premieră: aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat

Cei mai mulţi diabetici sunt în zona de sud a ţării, unde de altfel sunt şi cei mai puţini medici diabetologi. Un studiu realizat la nivel naţional a fost prezentat în premieră miercuri, 21 mai, la Sibiu, cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Criza economică a făcut să ia amploare fenomenul obezităţii. Europenii renunţă, treptat, la fructe şi la legume

Criza economică din ultimii ani a făcut ca fenomenul obezităţii să ia amploare. Aşa arată cel mai recent studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit căreia fructele şi legumele au fost înlocuite cu alimente care au un conţinut ridicat de calorii, din lipsa banilor.

Dr. Simona Tivadar: „E revoltător să vezi că mamele dau copiilor merdenele pe drumul de la şcoală acasă“

Statisticile arată că România se situează pe un loc fruntaş în Europa la obezitatea infantilă. Merdenelele şi biscuiţii cu care multe mame îşi hrănesc copiii chiar pe drumul de la şcoală acasă sunt o cauză, crede medicul Simona Tivadar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite