Femeile au o sănătate mai proastă decât bărbaţii, dar trăiesc mai mult. Cum se explică acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii trăiesc mai puţini ani, dar mai bine
Bărbaţii trăiesc mai puţini ani, dar mai bine

Speranţa de viaţă a femeilor este mai mare comparativ cu cea a bărbaţilor. Însă, ele au parte de o sănătate mai precară, multe fiind atinse de dizabilităţi, arată un nou studiu.

Faptul că speranţa de viaţă este în creştere nu este neapărat un motiv de bucurie, atrage atenţia un studiu american, recent, citat de CNN. Multe dintre femei, pentru că ele trăiesc mai mult decât bărbaţii, ajung la vârste înaintate însă foarte bolnave şi incapabile să se îngrijească singure.

„Dincolo de faptul că femeile trăiesc mai mulţi ani decât bărbaţii, aceşti ani în plus nu sunt activi“, este de părere Vicki Freedman, cercetător la Institutul de Sociologie al Universităţii din Michigan, al cărui studiu a fost publicat în American Journal of Public Health.

Cercetarea a arătat că, deşi în ultimele două decenii speranţa de viaţă a crescut cu doi ani în rândul femeilor, ajungând la circa 86 de ani, faţă de 79 la bărbaţi, proporţia femeilor atinse de dizabilităţi în ultimii ani de viaţă a rămas constantă la 30%, din 1982 şi până în 2012, în timp ce la bărbaţi a scăzut de la 22% la 19%. Acest rezultat a fost o surpriză până şi pentru cercetători care au conchis că motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt complexe.

Una din explicaţii se bazează pe faptul că societatea a investit mai mulţi bani în bolile care-i afectează mai ales pe bărbaţi – respectiv afecţiunile cardiovasculare, în timp ce în boli precum artrita pe care le au mai ales femeile au fost neglijate.

Viaţa de proastă calitate a femeilor mai are o explicaţie în resursele economice şi sociale mai mici de care dispun acestea comparativ cu sexul opus şi care le permit în mai mică măsură să aibă grijă de sănătatea lor, mai spune Freedman. Partea bună a acestei poveşti este că dizabilităţile femeilor nu sunt severe şi că ele par să le tolereze mai uşor.   

„Cum populaţia îmbătrâneşte şi femeile tind să trăiască mai mult, acest fapt are implicaţii uriaşe asupra calităţii vieţii acestora. Vor trăi mai mult, dar vor avea o sănătate mai precară şi pentru faptul că nu au resurse pentru a rezolva problema“, a conchis Jennan Read, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea Duke, implicat în studiu.

Este de aşteptat ca proporţia oamenilor peste 65 de ani să crească, în 2030, la 20%, de la 15%, în 2015.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite