Femeile obeze nasc copii „bătrâni“

Femeile obeze
nasc copii „bătrâni“

Greutatea mamelor pare să fie importantă pentru sănătatea bebeluşilor

Un studiu belgian recent  a arătat că femeile obeze aduc pe lume bebeluşi mai „în vârstă“ din punct de vedere biologic comparativ cu cei născuţi din femei cu greutate normală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul a fost publicat în BMC Medicine şi preluat de revista „Live Science“.  Cercetătorii au analizat date de la 743 de mame cu vârste cuprinse între 17 şi 44 de ani şi din cordonul ombilical al bebeluşilor. Studiul materialului genetic al copiilor a urmărit cu predilecţie lungimea telomerilor, celule poziţionate la capătul cromozomilor care au rol de protecţie a acestora.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii se scurtează în mod natural, însă acest fenomen nu se petrece într-un ritm egal la toate persoanele. Cu cât telomerii sunt mai lungi, cu atât celulele sunt capabile de noi diviziuni şi, prin urmare, ei sunt consideraţi un marker al vârstei biologice — mai exact, vârsta celulelor unei persoane, mai degrabă decât cea cronologică.

Telomeri mai scurţi

Telomerii bebeluşilor născuţi din mame obeze sunt mai scurţi, iar cercetătorii sunt de părere că o creştere cu un punct a indicelui de masă corporală (BMI) determină o scurtare a telomerilor la nou-născuţi cu circa 50 de perechi de bază (dacă moleculele DNA sunt comparate cu o scară, perechile de bază pot fi considerate treptele acesteia).

Scurtarea cu 50 de perechi de bază este echivalentă cu lungimea unui telomer pe care un adult l-ar pierde în mod obişnuit într-un interval de circa un an, au explicat oamenii de ştiinţă. '„Rezultatele noastre se adaugă numărului din ce în ce mai mare de dovezi potrivit cărora un BMI matern mare are impact asupra programării (ADN-n.r.) a fătului, ceea ce ar putea duce la alterarea dezvoltării acestuia şi mai târziu la boli“', a declarat coautorul studiului Tim Nawrot, profesor de epidemiologie a mediului la Universitatea Hasselt University din Belgia, citat de agerpres.ro. În cazul adulţilor, telomerii mai scurţi au fost asociaţi cu afecţiuni specifice vârstei mai înaintate, precum boli de inimă şi diabet de tip 2.

Oamenii de ştiinţă au adăugat, însă, că pentru acest studiu nu au luat în considerare informaţii legate de greutatea taţilor, un factor ce ar putea influenţa telomerii nou-născuţilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările