Femeile care iau anticoncepţionale mai mulţi ani riscă să-şi piardă vederea

Femeile care iau anticoncepţionale mai mulţi ani riscă să-şi piardă vederea

Pilulele contraceptive menţin constant nivelul estrogenului, ceea ce afectează nervul optic, arată studiile FOTO Shutterstock

Numai trei ani de administrare a pilulei contraceptive dublează riscul de glaucom mai târziu în viaţă, avertizează specialiştii americani. Glaucomul este principala cauză de orbire după 60 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Se ştie deja de multă vreme că nivelul redus al estrogenilor după menopauză contribuie la riscul cresut de glaucom în cazul femeilor. Aceasta este o boală a ochilor care apare, cel mai adesea, după 60 de ani, care afectează nervul optic şi care conduce, în timp, la pierderea totală a vederii. Oamenii de ştiinţă de la Universităţile California şi Duke din SUA şi de la Universitatea din Nanchang, China, au observat că riscul de glaucom este mai crescut în rândul femeilor care folosesc timp îndelungat pilulele contraceptive.

În mod natural, atunci când o femeie nu ia pilule cu hormoni, nivelul estrogenului fluctuează pe parcursul unei luni, ceea ce pare să ofere protecţie oculară împotriva glaucomului, au constatat specialiştii. Dar anticoncepţionalele fac ca nivelul estrogenului să fie constant, ba chiar, în unele cazuri, să fie redus, ceea ce conduce la un risc sporit al afecţiunii oculare.

De fapt, spun medicii, este suficient ca o femeie să ia pilule contraceptive – fie ele de generaţie veche sau nouă – pentru ca riscul de glaucom să se dubleze. Totuşi, cercetătorii nu au putut afla mecanismul exact prin care anticoncepţionalele afectează ochii.

Glaucomul afectează aproximativ 60 de milioane de oameni la nivel mondial şi este cauza principală a orbirii la ambii ochi. Mai ales femeile care au luat anticoncepţionale ar trebui să înceapă să-şi monitorizeze cu atenţie sănătatea ochilor începând chiar cu vârsta de 50 de ani, recomandă specialiştii. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările