Femeile, peste bărbaţi: sunt programate să distingă mai bine mirosurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile vin pe lume "echipate" cu mai mulţi neuroni olfactivi Foto www.bbc.co.uk
Femeile vin pe lume "echipate" cu mai mulţi neuroni olfactivi Foto www.bbc.co.uk

Femeile se descurcă mai bine la testele care implică simţul olfactiv, ele fiind de departe superioare bărbaţilor la acest capitol. Acum cercetătorii au descoperit de ce se întâmplă acest lucru.

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei continuă să stârnească discuţii şi să incite curiozitatea oamenilor de ştiinţă. Prinşi de acest val, cerecetătorii brazilieni au decis să investigheze motivele pentru care femeile se descurcă mai bine la testele care implică simţul olfactiv.

Studii anterioare au înaintat ipoteza că aceste abilităţi extraordinare ale femeilor de a identifica mirosurile cu o mai mare acurateţe s-ar datora mai degrabă diferenţelor cognitive şi sociale între sexe decât unor particularităţi de ordin biologic, scrie Science Daily.

Folosind o tehnică rapidă şi sigură, numită fracţionare izotopică, cercetătorii coordonaţi de profesorul Roberto Lent de la Institutul de Ştiinţe Biomedicale de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro şi Institutul Naţional de Neuroştiinţe Translaţionale au urmărit să sabiliească numărul absolut de celule din bulbul olfactiv, regiunea creierului responsabilă pentru recepţia infomraţiilor capturate de cilii celulelor olfactive localizate în nări.

Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel, în sfârşit, probele biologice în creierul bărbaţilor şi femeilor care pot explica diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte sensibilitatea olfactivă.

Cercetătorii au au examinat creierele a 11 femei şi 7 bărbaţi, decedaţi după vârsta de 55 de ani. Subiecţii nu suferisere de afcţiuni neurologice şi nici nu avut meserii care să necesite abilităţi olfactive excepţionale, cum ar fi cea de degustător de cafea sau bucătar profesionist.

După ce ai calculat numărului de celule din bulbii olfactivi ai acestor persoane, echipa de cerectători, care a inclus specialişti de la Universitatea din Sao Paulo, Universitatea din California, San Francisco şi Spitalul Albert Einstein din São Paulo, a descoperit că femeile prezentau, în medie, cu 43% mai multe celule decât bărbaţii în această structură cerebrală. În unele cazuri, derenţa a fost chiar de aproape 50%.

Rămâne întrebarea dacă acest număr mai mare de celule neuronale reprezintă motivul diferenţelor de sensibilitate olfactivă între sexe.

În general, creierele mai mari cu un număr mai mare de neuroni sunt asociate cu o mai mare complexitate funcţională. Astfel, este logic să ne gândim că numărul mai mare de neuroni în bulbii olfactivi ai femeilor le oferă acestora o sensibilitate olfactivă mai mare“, a explicat profesorul Lent.

Având în vedere că de-a lungul vieţii „adaosul“ de neuroni este nesemnificativ, cercetătorii sunt de părere că femeile vin pe lume cu aceste celule suplimentare. De ce sunt privilegiate femeile din acest punct de vedere? Ce mecanisme sunt responsabile pentru acest număr mai mare de celule în bulbii lor olfactivi? Specialiştii cred că această capacitate olfactivă este esenţială pentru comportamentele de reproducere, cum ar fi alegerea perechii şi recunoaşterea rudelor.

În cazul în care această ipoteză este adevărată, înseamnă că abilităţile olfactive superioare reprezintă o trăsătură esenţială care a fost moştenită şi apoi menţinută de-a lungul evoluţiei.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite