Faţa, oglinda sănătăţii: ce spune chipul despre starea noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O multitudine de probleme de sănătate pot fi citite pe chip. Pentru un medic experimentat, aspectul feţei, al gurii sau ochilor poate fi extrem de relevant în stabilirea unor diagnostice, oferind detalii importante despre starea de sănătate.

Un nas mare, riduri adânci sau sprâncene rărite, fiecare dintre noi ar dori să schimbe câte ceva în felul în care arată. Din punct de vedere medical, aceste trăsături ale feţei sunt deosebit de importante, doarece pot indica existenţa anumitor boli, se arată într-un articol publicat de Daily Mail, în care sunt trecute în revistă cele mai evidente manifestări faciale ale problemelor de sănătate.

OCHII

Inelele albe pe suprafaţa irisului: poate indica un nivel ridicat al colesterolului în sânge.

„Un alt semn al unui nivel ridicat de colesterol în sânge sunt micile depozite de grăsime pe partea albă a ochiului, cunoscută ca pinguecula“, a precizat Francesca Marchetti, din cadrul College of Optometrists.

Micii noduli grăsoşi sau bubiţe de pe pleoape şi pe zona din jurul ochilor sunt alte simptome ale hipercolesterolemiei. Potrivit expertului în sănătate cardiovasculară David Webb, profesor în cadrul University of Edinburgh, acestea sunt un semn mai periculos, sugerând o tendinţă mai mare de depunere a grăsimilor în organism, inclusiv pe vasele de sânge, ceea ce poate duce la blocarea acestora şi la apariţia unui infarct sau accident vascular cerebral.

Pleoapa căzută: poate ridica suspiciuni pentru paralizia Bell, o afecţiune a nervilor, asociată unei infecţii virale.

În cazuri rare, căderea unei pleoape poate fi şi semnul unui atac vascular cerebral, numai că în aceste situaţii, vor fi prezente şi alte simptome caracteristice, cum ar fi slăbiciunea pe o parte a corpului şi dificultăţile de vorbire.

GURA

Dinţii mai scurţi: „Văd adesea persoane cu dinţii subţiaţi şi scurtaţi ca rezultat al refluxului gastroesofagian – acidul din stomac se revarsă, prin esofag, în gură. Acidul din somac este mult mai dăunător decât băuturile acidulate – literalmente dizolvă dinţii“, a explicat dr. Ben Atkins, stomatolog şi proprietar al clinicii Revive Dental Care.

Limba neagră: atunci când micile structuri de pe suprafaţa limbii, numite papile, nu se reînnoiesc periodic în mod normal, bacteriile proliferează, conferind limbii o nuanţă neagră şi un aspect „păros”. Poate o consecinţă a igienei orale defectuoase, a fumatului sau a unui tratament cu antibiotice.

PIELEA

Pielea galbenă: îngălbenirea pielii şi a ochilor poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente, cum ar fi cele pentru diabet sau hipertensiune. De asemenea, poate sugera o afectare semnificativă a ficatului, conform medicului generalist Rob Hicks.

Petele maronii: Melasma, caraterizată prin pete cafenii sau brun-cenuşii pe faţă, are o incidenţă de 10 ori mai mare în râdul femeilor decât al bărbaţilor.

Aceasta este cauzată de hormonii estrogeni, aşa că pot apărea când o femeie e gravidă sau ia pilule anticoncepţionale. Petele au tendinţa de apărea pe faţă, deoarece formarea lor este favorizată de acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui“, a subliniat dr. Nick Lowe, preşedintele British Cosmetic Dermatology Group.

Ridurile: ridurile faciale adânci pot fi un semn al osteoporozei, potrivit unui studiu american din 2011.

URECHILE

Ridurile de pe lobii urechilor: „Nu e clar de ce, dar sunt unele studii destul de serioase care arată că un rid diagonal pe lobul urechii reprezintă un factor de risc pentru bolile de inimă“, a arătat prof. Webb. Un studiu pe 253 de persoane, publicat anul trecut în jurnalul Angiology, a relevat că subiecţii care aveau un rid vizibil pe lobii urechii se confruntau cu un risc cu 10% mai mare de a suferi blocaje arteriale.

Apariţia acestui rid ar putea avea legătură cu faptul că vasele de sânge se termină în lobul urechii, dar şi cu faptul că vasele de sânge de la nivelului lobului au mai puţină elastină, ceea ce le-ar face mai predispuse la rigidizare, potrivit explicaţiilor lui Arthur Friedlander, profesor de chirugie oro-facială la University of California, Los Angeles.

PĂRUL

Rărirea părului: în cazul femeilor, acest fenoment poate indica o hiperactivitate tiroidiană, spune dr. Lowe, dar şi o carenţă de fier, având în vedere că fierul se leagă de feritină, o proteină cu rol important în formarea celulelor imlicate în creşterea părului.

Părul pe faţă: o femeie din 20 din Marea Britanie suferă de sindromul ovarelor polichistice, înregistrând niveluri ridicate de hormoni androgeni, care pot cauza pilozitate facială şi acnee. De asemenea, creşterea părului pe faţă poate semnala instalarea menopauzei.

Rărirea sprâncenelor: pierderea sprâncenelor este un semn clasic al hipotiroidismului.

OBRAJII

Obrajii roşii: pot semnala existenţa unor probleme ale pielii, precum rozaceea, dar a unor afecţiuni interne, precum sindromul Cushing.

Obrajii vineţii: culoarea albăstrie sau vineţie a obrajilor poate fi semn de hipoxie, caraterizată de un nivel prea scăzut al oxigenului în sânge, situaţie întâlnită în cazul unor boli pulmonare cronice şi unele tipuri de boli cardiace, precizează Tony Heagerty, profesor de medicină în cadrul University of Manchester.

Erupţia: o erupţie facială de forma unui fluture, care se extinde pe obraji şi la rădăcina nasului, poate fi un simptom al lupusului, o boală auto-imună rară.

NASUL

Bubiţe roşii pe nas: o afecţiune relativ rară, numită sarcoidoză, se manifestă în primă fază prin apariţia unor bubiţe roşii inflamate la nivelul nasului şi al urechilor.

Nasul mare: vestea bună este că persoanele cu nasul mai mare sunt mai puţin susceptibile la unele afecţiuni, el asigurând o barieră mai eficientă în calea particulelor de praf şi a bacteriilor, potrivit unui studiu realizat în  2010 în SUA.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite