Factori care ne îmbătrânesc înainte de vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderea elasticităţii pielii este unul dintre primele semne ale îmbătrânirii
Pierderea elasticităţii pielii este unul dintre primele semne ale îmbătrânirii

Fumatul, expunerea la soare fără protecţie şi alimentaţia dezechilibrată îşi pun amprenta asupra felului în care înaintăm în vârstă. Potrivit medicilor, în cazul unor persoane, vârsta biologică ajunge să fie mai mare chiar cu 10-15 ani mai mare decât cea cronologică.

Modul în care arătăm şi ne simţim este dictat în proporţie de 75 la sută de stilul de viaţă, susţin medicii. Prin urmare, nu e de mirare că între vârsta biologică şi cea cronologică (vârsta din buletin) există diferenţe din ce în ce mai mari. Deşi multe persoane dau vina pe moştenirea genetică pentru modul în care îmbătrânesc, cercetătorii le contrazic.

Mai citeşte şi:

Metode prin care întârziem îmbătrânirea

„Genele moştenite de la părinţi influenţează modul în care îmbătrânim în proporţie de doar 25 la sută. De restul, suntem responsabili doar noi, prin alegerile pe care le facem zi de zi în ceea ce priveşte stilul de viaţă", explică Tom Kirkwood, cercetător la Institutul de Îmbătrânire şi Sănătate din cadrul Universităţii din Newcastle, Anglia.

Dacă până la vârsta de 30 de ani excesele de orice fel nu sunt resimţite acut la nivel fizic şi psihic, după această vârstă lucrurile se schimbă radical. Nopţile pierdute, dieta bogată în grăsimi saturate (carne de porc, mezeluri, alimente de tip fast-food, produse de patiserie) şi în E-uri, sedentarismul, expunerea neprotejată a pielii la razele ultraviolete, consumul frecvent de băuturi pe bază de cofeină (de tip cola, cafea, ceai negru, energizante) şi fumatul îşi pun amprenta negativ asupra corpului.

Fumatul grăbeşte apariţia ridurilor

Primele semne ale îmbătrânii se observă la nivelul pielii. Aceasta îşi pierde elasticitatea şi strălucirea, iar în zona ochilor şi a gurii apar primele riduri. Unul dintre factorii frecvent incriminaţi de îmbătrânirea tenului înainte de vreme este fumatul. Studiile au arătat că persoanele care fumează un pachet de ţigări pe zi arată mai în vârstă cu opt ani decât cele care nu au acest viciu.

„Fumatul accelerează procesul de apariţie a ridurilor prin distrugerea fibrelor de colagen şi a celor elastice, esenţiale pentru sănătatea şi vitalitatea tegumentelor. O persoană care fumează este uşor de recunoscut după aspectul feţei: culoare gri-palidă a pielii, cu multiple riduri şi pete induse de nicotină", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Pentru a preveni îmbătrânirea pielii se recomandă renunţarea la fumat sau reducerea numărului de ţigări la minimum (una sau două pe zi) şi suplimentarea dietei cu vitaminele A, C şi E, considerate cei mai puternici antioxidanţi în lupta împotriva radicalilor liberi (molecule înalt reactive care, în număr mare, otrăvesc organismul), printre care şi toxinele de ţigară.

Soarele, nociv şi în anotimpul rece

Pe lista factorilor care accelerează procesul de îmbătrânire, un loc fruntaş ocupă razele ultraviolete. În ultimii ani, dermatologii au atras atenţia asupra efectelor negative ale soarelui asupra pielii şi, cu toate acestea, prea puţine persoane respectă sfaturile medicilor. Potrivit acestora, intensitatea razelor ultraviolete este la fel de mare şi în anotimpul rece şi, de aceea, protecţia solară se recomandă pe tot parcursul anului (creme cu factor de protecţie).

În plus, multă lume îşi petrece vacanţele de iarnă la munte, unde radiaţiile sunt mai puternice decât la altitudini mici. Dacă nu este protejată, pielea începe să îmbătrânească înainte de vreme, soarele distrugând colagenul şi elastina din ţesuturi.

Tot de la soare pot apărea hiperpigmentările (pete maro) şi zonele roşiatice cu dilataţii vasculare. Totodată, trebuie evitat solarul, deoarece efectele asupra pielii sunt la fel de devastatoare, iar pe lângă accelerarea procesului de îmbătrânire, creşte de două ori riscul de cancer de piele.

Îngrijirea corectă face diferenţa

Mai ales după vârsta de 30 de ani, pielea are nevoie de o îngrijire mai atentă. În caz contrar, nerespectarea ritualului zilnic de îngrijire a pielii (demachiere, tonifiere, hidratare), folosirea cremelor necorespunzătoare tipului de ten şi a produselor de make-up în exces sau de calitate proastă, apa fierbinte şi prosoapele aspre vor duce în timp la uscarea şi la iritarea tegumentelor, aspecte importante în accelerarea procesului de îmbătrânire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite