Expunerea la soare accelerează cancerul de piele. Investigaţia dermatologică simplă pe care trebuie să o faci înainte de plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara bate la uşă, la fel şi sezonul concediilor în ţările calde. Înainte să te expui la soare, este obligatoriu să faci o vizită medicului dermatolog, pentru o evaluare completă a pielii şi în special a aluniţelor.

Dermatoscopia digitală, o investigaţie simplă şi nedureroasă, te poate ajuta să descoperi din timp leziunile cu risc să se transforme în cancer de piele, o afecţiune a cărei incidenţă a crescut foarte mult în ultimele decenii, inclusiv în rândul tinerilor.

În cazul unei astfel de leziuni cu risc malign, expunerea la soare, mai ales fără protecţie adecvată, poate avea un efect devastator, atrage atenţia dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera.

O aluniţă traumatizată reprezintă o urgenţă dermatologică

În fiecare an, 2.500 de români, în medie, sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer de piele, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  - OMS. De vină sunt în mare parte subţierea stratului de ozon, expunerea neprotejată la soare şi bronzatul artificial, la solar.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât tot mai mulţi pacienţi ajung în cabinetul medicului dermatolog atunci când afecţiunea se află într-un stadiu avansat. Aşa se face şi că numărul deceselor ca urmare a cancerului de piele s-a dublat din 1990 până în prezent, mai arată estimările OMS.

În ciuda mortalităţii ridicate, cancerul de piele este unul dintre cancerele cel mai uşor de depistat. Cu condiţia să facem vizite regulate medicului dermatolog. „Aluniţele care şi-au schimbat dimensiunea, culoarea, forma, dar şi cele care se rup sau sângerează trebuie verificate de urgenţă de medicul dermatolog cu dermatoscopul digital“, atrage atenţia dr. Lucian Russu.

Persoanele cu istoric de arsuri solare în copilărie, care obişnuiesc să frecventeze saloanele de bronzat, cele care au fototip I sau II de piele  - ochii şi pielea sunt deschise la culoare şi se ard uşor în urma expunerii la soare, cele care au în familie antecedente de cancer de piele au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele.  De asemenea, o aluniţă traumatizată este o urgenţă dermatologică.

Recomandarea dermatologului: două controale anuale

Screeningul corect pentru depistarea precoce a cancerului de piele ar trebui să includă două controale dermatologice anuale. Un control înainte de concediul de vară şi expunerea la soare, care să evalueze aluniţele şi potenţialul risc malign, urmat de un alt control la finalul sezonului estival, pentru a evalua potenţialele „daune” lăsate de ultraviolete pe piele. Pe lângă examinarea clinică, una dintre investigaţiile care oferă numeroase informaţii despre statusul pielii este dermatoscopia digitală de ultimă generaţie.

„Dermatoscopia digitală este singura investigaţie care poate descoperi leziunile canceroase în stadiu incipient sau chiar leziuni în fază precanceroase. În timpul unui dermatoscopii digitale, imaginea aluniţelor/leziunilor este mărită chiar şi până la 140 de ori, full HD, observându-se la nivel microscopic vasele de sânge şi dispoziţia pigmentului, aspecte care scapă complet ochiului sau chiar lupei. În baza analizei acestor indicatori, este obţinut un scor de risc, în baza căruia medicul recomandă protocolul terapeutic – monitorizare sau excizia respectivei leziuni”, adaugă medicul dermatolog Lucian Russu.

Imagine indisponibilă

Tehnologia modernă trebuie dublată de experienţa medicului

Dermatoscopia poate depista, astfel, din timp orice fel de modificare îngrijorătoare ce există la nivelul pielii, inclusiv melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele. „Este extrem de important să efectuăm această investigaţie înainte să ne expunem la soare, pentru că în cazul unor leziuni cu risc de transformare malignă, ultravioletele pot grăbi evoluţia afecţiunii şi pot avea un efect devastator. Foarte important de menţionat, dermatoscopia digitală este o investigaţie care durează mai puţin de 1 minut şi care nu doare, chiar poate să salveze o viaţă“, mai spune medicul dermatolog Lucian Russu.

Nu doar tehnologia, ci şi experienţa medicilor face diferenţa. „Este foarte important ca medicul dermatolog care efectuează dermatoscopia digitală să aibă experienţă în utilizarea acestei tehnologii. Noi am introdus dermatoscopia digitală în România acum 15 ani, iar medicii noştri efectuează regulat traininguri în străinătate în această arie de practică, devenită standardul de aur în dermatologie, la nivel internaţional”, mai spune dr. Lucian Russu.

Pacienţii asiguraţi în sistemul public de sănătate pot beneficia de screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele şi excizie gratuită a aluniţelor cu risc malign, cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite