Encefalita, boala care a ucis peste 400 de copii în ultimele luni, în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condiţiile precare de igienă şi mediul înconjurător cald şi umed au favorizat răspândirea epidemiei în India, mai ales în rândul copiilor (FOTO: Reuters)
Condiţiile precare de igienă şi mediul înconjurător cald şi umed au favorizat răspândirea epidemiei în India, mai ales în rândul copiilor (FOTO: Reuters)

Encefalita este considerată o boală gravă, dar destul de rară. Cu toate acestea, în zonele mai puţin dezvoltate ale lumii, încă face victime. Din iulie 2011, peste 400 de persoane, majoritatea copii, au murit din cauza unei epidemii de encefalită virală în nordul Indiei, iar peste 2.300 au fost spitalizate.

Cauzele encefalitei sau a inflaţiei creierului provin, de regulă, de la o infecţie virală. Zonele joase din India care favorizează inundaţiile sunt prielnice pentru ţânţarii care transmit, de obicei, virusul prin muşcătură.

Până în 2005, majoritatea cazurilor de deces au fost cauzate de aşa-numita encefalită japoneză, produsă de un virus format chiar la ţânţari. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 20-30% din cazurile encefalită japoneză sunt fatale, dacă este tratată de la primele semne, iar 30-50% dintre supravieţuitori rămân cu sechele neurologice grave.

Dar în ultimii şase ani, în India, cei mici au murit din cauza unei encefalite virale a cărei cauză medicii nu au reuşit însă să o identifice.

Potrivit BBC News, o posibilă cauză ar fi un virus care a contaminat sursele de apă din India.

O boală fulminantă

Encefalita este o inflamaţie a creierul care rezultă, de obicei, în urma unei infecţii virale. Creierul inflamat îşi măreşte volumul iar circulaţia normal a sângelui este obstrucţionată. Astfel, apar simptome precum confuzia, febra, vărsăturile şi durerile de cap severe.

Cea mai frecventă cauză identificată de comunitatea medicală internaţională este banalul virus herpetic, acelaşi care cauzează rănile ce apar în zona bucală odată cu frigul. Virusul care generează apariţia oreionului, rubeolei, rujeolei sunt, la rândul lor, responsabili de declanşarea encefalitei virale.

Principalele simptome sunt febra, cefaleea severă şi confuzia. Acestora li se adaugă, de la caz la caz, fotosensibilitatea (sensibilitate anormală la lumină), greaţa şi vărsăturile, rigiditatea cefei şi a spatelui, lipsa de energie şi letargia şi ameţeala. Forma mai grave de manifestare a encefalitei vizează convulsiile, tremorul, schimbările de personalitate, pierderile de memorie, dificultăţile de înţelegere a celor întâmplate şi spuse în mediul înconjurător, vorbirea confuză, halucinaţiile şi delirul.

Cea mai severă formă a encefalitei poate duce la comă şi la deces, mai ales dacă este lăsată netrată sau dacă tratamentul este aplicat tardiv.

Stadiile incipiente ale encefalitei pot determina simptome similare meningitei, o boală gravă cauzată de bacterii sau de virusuri, care cauzează inflamaţia ţesuturilor care înconjoară creierul şi măduva spinării.

Află mai multe despre encefalită pe sfatulmedicului.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite