Elixirul tinereţii, găsit în napii de Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe soiuri de plante care au proprietăţi medicale deosebite ar putea fi reintroduse în cultura de serie. Napul, lintea şi bobul sunt câteva dintre plantele tot mai puţin cultivate, dar care au proprietăţi terapeutice deosebite. Soiurile lor au fost îmbunătăţite de cercetătorii buzoieni.

În ultimii ani, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău atrage ca un magnet căutătorii de hrană sănătoasă. Fie că este vorba despre soiurile de roşii bogate în licopen sau de castraveţii exotici, staţiunea este foarte căutată de românii care vor să cultive legume sănătoase sau de cei care caută un remediu miraculos pentru boli cronice, precum diabetul sau hepatita C. Cercetătorii buzoieni spun că le-au mai pregătit o surpriză celor care caută elixirul tinereţii: legume tradiţionale recunoscute de secole pentru calităţile terapeutice deosebite, dar cu soiuri îmbunătăţite genetic.

Soiuri care vindecă mintea şi trupul

Anul acesta, la SCDL s-au cultivat în premieră genotipuri absolut fascinante de nap, linte şi bob. „Napul conţine oxid de aur şi ajută foarte mult miocardul. Tot despre această plantă se spune în câteva studii făcute în alte ţări că ar fi elixirul tinereţii pentru că ajută la refacerea ţesuturilor umane. Lintea şi bobul, în afară de proprietăţile alimentare, sunt considerate a fi remediul minţii pentru că ele conţin multă lecitină care ameliorează procesele de memorie", ne-a declarat Eliza Teodorescu, doctor inginer în horticultură la staţiunea buzoiană.

În ciuda faptului că au proprietăţi miraculoase, precum aceea de a fi antioxidanţi  puternici cu rol în întinerirea organismului, soiurile de plante tradiţionale ca lintea, bobul sau napul nu se mai cultivă de zeci de ani ani în judeţul Buzău. „Multe dintre aceste plante sunt pe cale de dispariţie la noi în ţară, deşi sunt foarte importante pentru o viaţă sănătoasă, dar şi pentru păstrarea biodiversităţii. Chiar dacă foarte mulţi ar lua în râs reabilitarea acestor culturi, ele rămân indiscutabil foarte bune pentru alimentaţie şi pentru sănătate. Sperăm să le putem omologa şi apoi le vom reintroduce în circuitul agricol", a declarat doctorul în horticultură Costel Vânătoru, directorul staţiunii din Buzău.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite