Echipa om-robot care revoluţionează operaţiile pe inimă în România, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Lucian Dorobanţu a realizat în premieră în sud-estul Europei o intervenţie pe cord cu ajutorul unui robot FOTO: Spitalul Monza
Dr. Lucian Dorobanţu a realizat în premieră în sud-estul Europei o intervenţie pe cord cu ajutorul unui robot FOTO: Spitalul Monza

Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, vine la Adevărul Live să ne povestească despre cea mai recentă premieră a sa în România şi în sud-estul Europei: operaţie pe cord cu ajutorul robotului. Specialistul ne explică de ce operaţia pe inimă nu mai trebuie să fie o dramă pentru nimeni.


Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări invitatului nostru. 

Povestiţi-ne puţin despre primul caz. Ce afecţiuni avea pacientul?

Primul caz a fost al unui pacient de 65 de ani. Eu am prelevat artera mamară cu ajutorul robotului pentru un bypass aortocoronarian. Avantajul acestei metode constă într-o acurateţe extraordinară a gestului chirurgical. Într-o vizualizare foarte frumoasă şi corectă a câmpului operator. Artera mamară internă este un vas care are un diametru de 1,5-2 milimetri care se prelevează cu ajutorul unor lupe chirurgicale care măresc de maximum 5 ori. Robotul măreşte de 10 ori şi dă un câmp tridimensional. Este un avantaj atât pentru pacient, cât şi pentru medic.

Cum a decurs intervenţia?

S-a montat robotul. Chirurgul operator se duce la o consolă în sala de operaţii, priveşte într-un ecran tridimensional şi vede câmpul operator, strict ce-l interesează. Instrumentele se pot mişca 360 de grade, nu mai există tremur fiziologic. În cazul plastiilor valvulare mitrale tăieturile sunt de 3-4 centimetri. Cel mai important este că nu se mai folosesc depărtătoare, durerea postoperatorie e mult diminuată. Pierderile de sânge sunt mici.

Câte intervenţii s-au făcut până acum la spitalul dvs.?

Circa 10-15 intervenţii. Un centru de chirurgie robotică presupune o echipă mare medicală care este extrem de importantă.

Practic, nicăieri în România nu se mai face lucrul acesta şi nicăieri în sud-estul Europei. În schimb, există în Europa câteva centre unde v-aţi specializat.

Primim asistenţă din partea unui centru de chirurgie robotică din Praga.

Sunt 7 centre funcţionale în Europa.

Chirurgia robotică este în acest moment extrem de nişată, cu avantaje certe.

Cum aţi defini relaţia om-robot din perspectiva chirurgului?

Este o relaţie atât de personalizată pe cât poate fi relaţia om-maşină. Practic, este o extensie a chirurgului şi este ca atunci când cineva te ajută să mergi mai bine. Un alter ego mecanic.

Schimbarea majoră de paradigmă este între operaţiile clasice şi cele minim invazive. Din operaţiile minim invazive, robotul este ca un ajutor şi ca o extensie a ceea ce poate face chirurgul într-o operaţie minim invazivă.

Cât durează o intervenţie?

Pacienţii mereu mă întreabă. Răspunsul meu este întotdeauna: cât trebuie.

Chirurgia cardiacă robotică este alternativa nu e unica soluţie.

Nu toate patologiile se pot opera minim invaziv. Şi dintre cele minim invaziv, nu toate se pot opera cu robotul. Se pot opera cu robotul: operaţiile de valvă mitrală; unele defecte congenitale şi unele bypass-uri aortocoronariene.

Faţă de chirurgia de acum 10 ani, mortalitatea e de 10 ori mai mică, durata spitalizării este mai mică, la fel şi riscul de sângerare şi de infecţii. Criteriul estetic e un bonus.

Pacientul poate merge acasă după 3-4 zile.

Prin chirurgie minim invazivă e indicată în anumilte bypass-uri aortocoronariene şi în chirurgiile valvulare.

Chirurgia cardiacă nu are limită de vârstă. Riscurile sunt altele pentru fiecare vârstă în parte.

Planificarea operaţiei durează de multe ori mai mult decât operaţia în sine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite