EŞEC Singurul om vindecat de SIDA ar putea avea încă boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timothy Brown , în vârstă de 46 de ani, era declarat oficial prima persoană vindecată în totalitate de maladie
Timothy Brown , în vârstă de 46 de ani, era declarat oficial prima persoană vindecată în totalitate de maladie

Timothy Ray Brown, un bărbat despre care se credea că a fost vindecat de maladia SIDA, ar putea avea încă virusul HIV în corp, a anunţat de curând o echipă de medici.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, medicii americani au anunţat că au reuşit să trateze de SIDA un bărbat depistat seropozitiv în 1995, pe nume Timothy Ray Brown. El a devenit astfel primul om din lume vindecat de maladie.

Câteva informaţii noi prezentate săptămâna trecută la Workshopul Internaţional despre Virusurile HIV şi Hepatitic, ce a avut loc în Spania, pun sub semnul întrebării vindecarea lui Timothy Brown. De curând, oamenii de ştiinţă au analizat 9 miliarde de celule recoltate din sângele, nodulii limfatici, lichidul spinal şi din tractul intestinal al bărbatului. Patru laboratoare diferite nu au găsit nicio urmă a virusului în probele examinate. Dar echipe de medici de la alte trei laboratoare susţin că au detectat fragmente mici de material genetic al virusului HIV - două în plasma sangvină şi unul în celulele intestinale analizate. Aceste laboratoare deţin aparatură medicală cu o limită foarte joasă de detecţie.

Unii specialişti sunt de părere că aceste rezultate ar fi false, apărute din cauza contaminării probelor în laborator. Opinia lor este susţinută de o dovadă: fragmentele de material genetic descoperite nu se potrivesc în totalitate celor recoltate de la Brown înainte de a fi tratat. Alţi oameni de ştiinţă au venit cu ipoteza că Brown s-ar fi reinfectat după ce a fost tratat.

„Există câteva semnale ale virusului şi nu ştim dacă ele sunt reale sau dacă este vorba de o contaminare. În acest moment, nu putem spune cu certitudine dacă eradicarea virusului HIV a fost completă", a declarat în cadrul workshopului virusologul Steven Yukl de la Universitatea din California, citat de ScienceInsider.

Este posibil ca virusul să nu se multiplice

Chiar dacă fragmentele descoperite ar fi un semn evident că virusul HIV există încă în organismul bărbatului, aceasta nu înseamnă că el se va multiplica şi că va avea simptome de boală Pentru a face acest lucru, virusul ar trebui să intre în celule, pentru că nu poate trăi independent, şi să le distrugă pentru a se multiplica. Specialiştii cred că, în condiiţile în care Brown are celule imunitare noi după transplantul de măduvă pe care l-a efectuat, virusul HIV ar putea să nu mai producă o nouă infectare.

Cum a fost vindecat

Timothy Ray Brown suferea şi de leucemie, iar medicii au încercat să-l trateze printr-un transplant de măduvă cu celule stem. Acestea au fost recoltate de la un donator cu o mutaţie genetică rară, care îl făcea rezistent la infectarea cu HIV. Gena respectivă este întâlnită la o persoană din 100. Transplantul a fost realizat în anul 2006 în Berlin, acesta fiind motivul pentru care bărbatului i s-a spus „pacientul din Berlin". El a întrerupt tratamentul cu antiretrovirale după transplant şi s-a simţit foarte bine în anii următori.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite