Duşmanul modern al calităţii spermei: televizorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât bărbaţii petrec mai mult timp în faţa televizorului, cu atât devin mai puţin fertili FOTO: Shutterstock
Cu cât bărbaţii petrec mai mult timp în faţa televizorului, cu atât devin mai puţin fertili FOTO: Shutterstock

Bărbaţii care petrec mult timp în faţa televizorului sunt mai puţin fertili, cantitatea şi calitatea spermatozoizilor fiind redusă semnificativ, arată un studiu recent, realizat la Harvard.

20 de ore pe săptămână, adică aproximativ 3 ore pe zi petrecute uitându-se la televizor pot fi extrem de nocive pentru fertilitatea bărbaţilor, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.

Totuşi, acest efect nociv al televizorului poate fi contracarat dacă bărbaţii compensează cele 20 de ore pe săptămână de lenevit cu 15 ore pe săptămână de activitate fizică. Acestea sunt concluziile cercetării americane realizată pe 200 de studenţi voluntari (cu vârste între 19 şi 22 de ani) şi publicată în „British Journal of Sports Medicine“.

În cadrul studiului, specialiştii americani au constatat că mişcarea (în cazul studenţilor care practicau 15 ore pe săptămână de fotbal, baschet, baseball) creşte considerabil calitatea spermei. Mai exact, bărbaţii activi din punct de vedere fizic aveau o cantitate de spermatozoizi cu 73% mai mare decât cei inactivi. Atenţie însă, anumite tipuri de mişcare reduc suplimentar fertilitatea masculină: mersul pe bicicletă şi alergarea în pantaloni strâmţi speciali.

Iar în categoria celor inactivi, numărul cel mai mic de spermatozoizi îl aveau bărbaţii care petreceau, în medie, 20 de ore pe săptămână în faţa televizorului (cu 44% mai mic decât cei care se uită mai puţin la televizor).

Cercetătorii americani nu au încă o explicaţie pentru aceste diferenţe majore, însă se pare că un motiv al cantităţii reduse de spermatozoizi ar fi temperatura ridicată la nvielul organelor genitale atunci când bărbaţii se uită la televizor. Specialiştii spun că sperma „preferă“ un mediu mai răcoros, iar producţia de spermatozoizi este încetinită atunci când temperatura scrotului creşte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite