Durerile, cauzate de boli ale nervilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de dinţi pot fi provocate de nevralgia de trigemen
Durerile de dinţi pot fi provocate de nevralgia de trigemen

Afecţiunile sistemului nervos periferic sunt responsabile de numeroase simptome care influenţează în mod negativ calitatea vieţii. Netratate, neuropatiile pot duce la complicaţii severe. Din acest motiv, persoanele cu diabet şi cu alte boli care stau la originea tulburărilor au nevoie de o monitorizare continuă.

Sistemul nervos periferic este format din nervii care părăsesc măduva spinării şi se distribuie către ţesuturi.

Durerile de dinţi pot fi provocate de nevralgia de trigemen, una dintre neuropatii. Disfuncţiile sexuale, incontinenţa urinară sau scăderea acuităţii vizuale la un ochi pot avea la origine o astfel de tulburare nervoasă. Cea mai frecventă este neuropatia dia­betică, prezentă la peste 50 la sută din cei care suferă de diabet.

Provoacă furnicături sau crampe

Simptomele resimţite de bolnav depind de tipul de nerv afectat. În tulburările nervilor senzitivi, responsabili de percepţia senzaţiilor, bolnavul îşi pierde sensibilitatea şi are amorţeli, furnicături, înţepături, durere sau arsuri. Din acest motiv, unele persoane cu neuropatie diabetică pot ajunge să nu simtă leziuni minore la nivelul picioarelor, cum ar fi zgârieturile. Acestea evoluează rapid cu infecţii severe şi cu cangrenă, ce impun uneori amputarea piciorului. Purtarea de ciorapi, evitarea rănirii cu forfecuţa de unghii şi controalele medicale regulate previn acest pericol.

Tulburările pot afecta şi nervii motori, care asigură mişcarea. Ele provoacă slăbiciune musculară, crampe şi spasme, iar uneori şi pierderea coordonării şi echilibrului.

În sindromul Guillain Barre, o neuropatie acută de cauze inflamatorii şi autoimune, bolnavul resimte slăbiciune musculară la nivelul picioarelor şi mâinilor, care „urcă" spre muşchii trunchiului. „Boala evoluează rapid şi reprezintă o urgenţă, pentru că poate prinde muşchii respiratori, ducând la oprirea respiraţiei şi chiar la deces", menţionează profesorul doctor Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Dacă sunt afectaţi nervii autonomi, care controlează funcţiile involuntare ale corpului, cum ar fi respiraţia, digestia, excreţia sau funcţia sexuală, simptomele constau în dificultăţi la respiraţie, constipaţie, incontinenţă urinară sau în disfuncţii sexuale.

Cauzele tulburărilor sunt multiple

Factori multipli pot sta la originea neuropatiilor: consumul de alcool, anumite carenţe vitaminice, medicamente şi substanţe toxice. Şi bolile infecţioase şi autoimune, ca poliartrita reumatoidă şi lupusul, dar şi insuficienţa renală cronică şi afecţiunile ficatului se pot însoţi de tulburări ale nervilor periferici.

„Tratamentul în neuropatii nu este specific. În afară de substanţele care atenuează simptomele bolnavului, adică durerea, arsurile, crampele, se urmăreşte în primul rând îndepărtarea cauzei", menţionează prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

Astfel, normalizarea nivelului glicemiei la pacientul cu diabet va duce la atenuarea simptomelor neurologice. Din păcate, „tratamentul pentru neuropatie trebuie luat toată viaţa. Acesta nu vindecă afecţiunea, dar îi opreşte evoluţia. Unele leziuni şi afectări ale nervilor pot fi ireversibile", subliniază specialistul.

Se tratează cu unguente sau cu injecţii

Multe dintre neuropatii au cauze neclare şi se transmit ereditar. În cazul lor, singurul tratament disponibil este cel nespecific. Acesta constă în aplicarea de unguente cu substanţe analgezice, antiinflamatoare şi calmante, în administrarea de antidepresive sau în injectarea de anestezice.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite