„Dubla coroană de spini“ a femeilor cu cancer de sân în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diagnosticul de cancer este un şoc pe care nu-l pot gestiona doar medicul oncolog şi pacientul FOTO: Arhivă
Diagnosticul de cancer este un şoc pe care nu-l pot gestiona doar medicul oncolog şi pacientul FOTO: Arhivă

Şocul diagnosticului, urmat de operaţiile care atentează la feminitate, la sexualitate, fac vitală consilierea psihologică în cazul femeilor cu cancer de sân, subliniază specialiştii campaniei de comunicare „Rămâi tu însăţi“.

În fiecare an, în România sunt diagnosticate cu cancer de sân aproximativ 100.000 de femei. Din păcate, majoritatea cu forme avansate sau chiar cu metastază. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume.

„Din păcate, în România, diagnosticarea în stadiul IV este frecventă. În urmă cu doi ani, ţara noastră avea cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut proporţional cu incidenţa“, semnalează medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti.

Recomandarea de a consulta un psiholog, o jignire?

Potrivit specialistei, multe românce consideră încă o jignire recomandarea de a consulta un psiholog sau un psihiatru după ce au primit diagnosticul de cancer. „Impactul emoţional la aflarea diagnosticului este atât de puternic, încât consilierea psihologică este mai mult decât necesară“, subliniază medicul oncolog.

Într-adevăr, la primirea veştii nefericite, relaţia medic oncolog-pacientă este cea mai importantă. „În alegerea tratamentului, există doi actori principali: medicul si pacienta. Medicul discută cu pacienta, iar tratamentul se alege în funcţie de mai mulţi factori: comorbidităţi, vârstă, stadiul bolii etc. În funcţie de acestea, alegem: chirurgie, radioterapie, hormonoterapie, terapie ţintită. Avem obligaţia de a-i spune pacientei care sunt riscurile, nu doar beneficiile. Avem de asemenea obligaţia, ca prin alegerile pe care le facem, să asigurăm calitatea vieţii pacientelor noastre. Sunt foarte multe paciente care afirmă că preferă să trăiască mai puţin, dar mai bine, nu mai mult şi mai prost“, spune dr. Stănculeanu.

Dar psihologul sau psihiatrul completează această relaţie. „O femeie cu cancer de sân este o femeie care poartă o dublă coroană de spini. În primul rând, este şocul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. Devine foarte importantă consilierea psihologică. Recomandat este ca pacientele să fie evaluate psihologic înainte de a li se comunica diagnosticul. Cum acest lucru este greu de făcut, ar fi ideal să existe un formular pe care fiecare pacientă să îl completeze“, explică medicul psihiatru Radu Teodorescu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.

Campania „Rămâi tu însăţi“

O femeie informată este o femeie puternică, acesta este motto-ul iniţiatorilor campaniei „Rămâi tu însăţi“, care are drept scop înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă şi psiholog sau psihiatru.

Tot în sprijiinul femeilor diagnosticate cu cancer la sân vine şi asociaţia Anais. „Anais este o organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea consilierii psihologice. Femeile încă nu înţeleg rolul psihologului. Noi încercăm să schimbăm această mentalitate. Cum? Le transmitem mesaje femeilor diagnosticate, fie mesaje transmise de alte femei, fie mesaje transmise de psiholog, fie informaţii utile. Mesajul principal este că vorbim despre o boală gravă, dar nu o boală ucigaşă“, spune avocat Carmen Nemeş, de la Asociaţia Anais.

Citeşte şi:

Cât costă testele pentru depistarea predispoziţiei la cancer de sân şi ce soluţii există în afară de mastectomie

Statisticile arată că numărul femeilor care au apelat la îndepărtarea chirurgicală totală sau parţială a sânilor pentru a preveni cancerul de sân, asemenea Angelinei Jolie, a crescut cu aproximativ 50% din 2000 şi până acum. Dar este aceasta singura soluţie?

Două medicamente protejează de cancer la sân timp de 20 de ani

În acelaşi mod în care statinele previn hipertensiunea şi infarctul, tamoxifenul, un tratament pentru cancerul mamar, ar putea fi administrat persoanelor sănătoase pentru a le proteja de această boală.

FOTO "Am o rudă cu cancer. Voi face şi eu boala?"

Dincolo de tristeţea pe care o resimţim şi de sprijinul pe care trebuie să-l oferim atunci când aflăm că o rudă de sânge a fost diagnosticată cu cancer, ar trebui să ne gândim şi ce implică acest lucru pentru sănătatea noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite