Doza „booster” sporeşte cu până la 95% protecţia împotriva riscului de deces cauzat de Omicron pentru persoanele de peste 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.  Foto pixabay
La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.  Foto pixabay

Dozele „booster” ale vaccinurilor anti-COVID-19 sporesc cu până la 95% protecţia împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, a anunţat, joi, Agenţia pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie (UKHSA).

Potrivit reprezentanţilor UKHSA, la aproximativ şase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID-19, protecţia împotriva riscului de deces cauzat de Omicron a fost de circa 60% în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Totuşi această protecţie a crescut cu până la aproximativ 95% la două săptămâni după administrarea unei doze „booster”, conform Reuters.

UKHSA a adăugat că datele medicale au continuat să arate niveluri înalte de protecţie oferite de dozele „booster” şi împotriva riscului de spitalizare. Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de aproximativ 90% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, scăzând la 75% la 10-14 săptămâni de la administrarea dozei „booster”. 

La vaccinul Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% , până la 9 săptămâni de la administrarea dozei „booster”. 

"Dovezile sunt clare - vaccinul contribuie la protejarea noastră a tuturor împotriva efectelor COVID-19, iar dozele „booster” oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva riscurilor de spitalizare şi de deces pentru cei mai vulnerabili membri ai societăţii noastre”, a declarat Mary Ramsay, şeful departamentului de Imunizare din cadrul UKHSA.

UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză preliminară privind eficacitatea vaccinurilor împotriva unei sub-variante Omicron, denumită BA.2, care s-a răspândit recent în Marea Britanie şi în Danemarca, constatând un nivel similar de protecţie împotriva formelor simptomatice de COVID-19. 

"După două doze, eficacitatea era de 9% şi 13% pentru BA.1 şi BA.2, după 25 de săptămâni”, a spus UKHSA.

„Aceasta a crescut la 63% pentru BA.1 şi la 70% pentru BA.2, la două săptămâni după administrarea dozei „booster””, a mai spus UKHSA.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite