Dovada că SIDA poate fi vindecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    SIDA poate fi vindecată!              Foto: healthymagination.com
SIDA poate fi vindecată!              Foto: healthymagination.com

„Pacientul din Berlin”, care a fost diagnosticat la un moment dat cu HIV pozitiv, s-a vindecat după cinci ani, după o terapie revoluționară. Iar femeia care a descoperit virusul crede că povestea lui oferă speranțe pentru milioane de oameni.

Specialiștii care cercetează această boală cred că un tratament pentru infecţia cu HIV nu mai este o imposibilitate ştiinţifică, ci un obiectiv realist, pe care oamenii de știinta l-ar putea atinge în viitorul foarte apropiat.
„Pacientului din Berlin”, este Timothy Brown , un bărbat homosexual american, care a primit un transplant de măduvă osoasă în 2007, pe când era student din Germania. Transplantul a fost realizat pentru a trata un tip de cancer al sângelui, dar, în urma operației, Brown s-a vindecat și de HIV.
La cinci ani după transplant, virusul HIV nu mai este prezent, în ciuda faptului că a renunțat la medicamente antivirale, încă nu este clar pentru oamenii de știintă cum a reușit Brown ca să scape de infecție.
Decenii de-a rândul, remediul pentru SIDA a fost un vis, din cauza capacităţii virusului de a se integra în materialul genetic al pacienţilor infectaţi. Odată instalat în interiorul ADN-ului unui pacient, virusul SIDA poate sta „ascuns” chiar și zeci de ani, de sistemul de apărare al organismului.
Ca rezultat, oamenii de știință au realizat, la scurt timp după ce virusul HIV a fost descoperit, că persoanele infectate vor continua să fie supuse riscului de a dezvolta SIDA de-a lungul vieții lor, dacă nu sunt tratați cu medicamente anitvirale.
Dar  cazul extrem de neobișnuit al lui Brown le-a dat o speranță oamenilor de știință. Profesorul Barré-Sinoussi şi colegul ei, profesorul Deeks Steven de la Universitatea din California, San Francisco, spun că Brown s-a vindecat complet de HIV, fiind prima persoană din lume care întrunește definiția științifică a unui leac.
„Experiența sa sugerează că infecția cu HIV ar putea fi videcabilă într-o zi”, susțin cei doi profesori, potrivit The Independent.
 „La aproximativ 1% din persoanele infectate cu HIV, virusul este controlat natural, astfel încât riscurile de progresie a bolii sunt minime”, spune profesorul Barré -Sinoussi şi profesorul Deeks.
„Oamenii de știință au studiat metodele prin care organismul luptă pe cale naturală, fără ajutorul medicamentelor, împotriva virusului HIV, căutând astfel o cale spre conceperea unui vaccin. Acestă metodă ar putea oferi, de asemeena, indicii despre cum poate fi controlată, sau chiar eliminată boala”, susțin cei doi profesori.
Această metodă de stopare a bolii pe cale naturală se regăsește în organismul persoanelor care au mutații naturale într-o genă numită CCR5. Aproximativ o persoană din 100 are astfel de mutații, care împiedică să infecteze celulele albe.
Ca urmare a transplantului, celulele albe din sângele lui Brown au fost repopulate cu cele ale donatorului său, făcându-l aparent rezistent la HIV pe Brown.
Cu toate acestea, nu toți cercetătorii sunt convinși că procedura a eliminat toate urmele de HIV din corpul lui Gordon Brown. Alain Lafeuillade, şeful Spitalului General de Boli Infecţioase din Toulon, Franţa, a pus la îndoială că <<vindecare>> este cuvântul potrivit.
„Nu putem spune că un pacient este vindecatdacă el prezintă niveluri scăzute de anticorpi anti-HIV, care nu pot fi detectați de testele comerciale disponibile”, a spus doctorul Lafeuillade.
Profesorul Deeks însă, care a urmărit cazul lui Brown mulţi ani, susține că pacientul a fost vindecat complet. „În orice definiţie rezonabilă, domnul Brown este vindecat. Medicamentația lui a fost oprită de peste cinci ani şi-a s-a făcut bine. În cazul în care are un virus stâng, ceea ce rămâne o necunsocută, nu este cu siguranță o importanță clinică” , a spus profesorul Deeks.
Dar chiar dacă domnul Brown nu continuă să sfideze dogma ştiinţifică, metoda sa de vindecare nu ar fi adecvată pentru tratarea a milioane de oameni din lume, care sunt infectați cu HIV. Un transplant de măduvă osoasă nu este numai costisitor şi dificil de întreprins, ci este și extrem de riscant.
Brown suferă de probleme cronice neurologice, ca urmare a celui de-al doilea transplant de maduvă osoasă pe care a primit-o în încercarea de a trata o recidivă de cancer al sângelui lui.
Profesorii Barré-Sinoussi şi Deeks acceptă că acest caz este doar un punct de plecare pe drumul lung spre un tratament posibil pentru HIV. „Barierele în tratarea HIV-ului sunt reale, iar acestea se poate dovedi a fi de neînvins”, recunosc ei.

Profilul lui Timothy Brown, „Pacientul din Berlin”

Timothy Brown, „pacientul din Berlin”, a fost student în capitala germană, în 1995, când a fost testat pozitiv cu HIV. El își amintește reacția sa la diagnostic.
„Am fost îngrozit. Știu oameni care au luptat cu boala. Unii dintre prietenii mei au murit deja din cauza ei. Nu cred că m-am simțit vreodata atât de singur cum m-am simțit în acel moment.”
„Nu conta când un prieten îmi spunea că poate mai am câțiva ani de trăit. În acel moment, majoritatea vedeam diagnosticarea cu HIV ca o sentinţă la moarte. Remediul nu a fost un subiect de discuţie. Am vrut doar să supraviețuiesc” , a spus domnul Brown.
Un an mai târziu, însă, tratarea viruslui HIV cu ajutorul unei  combinații de medicamente a devenit posibilă. Domnului Brown i-a fost prescrisă o terapie triplă, care a oprit evoluția virusului.
Cu toate acestea, în 2006, a fost diagnosticat cu leucemie mieloidă acută. Medicul său a sugerat un transplant de maduvă osoasă de celule stem pentru a repopula celulele sale albe din sânge, celulele T ale sistemului imunitar. Medicul a sugerat un donator cu o mutație naturală a genei CCR5. Aceasta genă, în mod normal, permite virusului HIV să intre în celule. Dar mutația CCR5 conferă rezistenţă la infecţii.
„Am suferit o iradiere totală a coprului pentru a șterge infecția din sistemul imunitar al organismului meu înainte de a primi transplantul. Am luat ultimele medicamente împotriva virusului HIV în ziua transplantului cu celule stem. Nu am încă nicio urmă de HIV în organism”, a declart domnul Brown pentru The Independent.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite