Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Compuşii din cannabis ar putea ajuta la prevenirea infecţiei cu virusul care provoacă COVID-19, blocând intrarea acestuia în celule, potrivit unui studiu publicat în această săptămână de cercetătorii afiliaţi la Universitatea de Stat din Oregon, scrie Forbes.

Un raport privind cercetarea, „Canabinoizii blochează intrarea în celule a SARS-CoV-2 şi a variantelor emergente", a fost publicat online luni de Journal of Natural Products.

Cercetătorii au descoperit că doi acizi canabinoizi care se găsesc în mod obişnuit în variantele de cânepă indiană, acidul canabigerolic, sau CBGA, şi acidul canabidiolic, cunoscut şi sub numele de CBDA, se pot lega de proteina spike a SARS-CoV-2. Prin legarea la proteina spike, compuşii ar putea împiedica virusul să intre în celule şi să provoace infecţia, oferind potenţial noi căi de prevenire şi tratare a bolii, arată studiul.

„Aceste canabinoide, izolate sau în extracte de cânepă, au potenţialul de a preveni dar şi de a trata infecţia cu SARS-CoV-2", susţin cercetătorii într-un rezumat al studiului.

Studiul a fost condus de Richard van Breemen, cercetător la Centrul Global Hemp Innovation Center din cadrul Colegiului de Farmacie şi al Institutului Linus Pauling din Oregon State, în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Oregon Health & Science University. Canabinoizii studiaţi sunt comuni şi uşor de găsit, susţine Van Breeman, citat de Forbes. Deşi sunt necesare cercetări suplimentare, van Breemen a menţionat că studiul arată că aceşti acizi ar putea fi dezvoltaţi în medicamente pentru a preveni sau trata infecţia cu COVID-19. 

„Aceşti compuşi pot fi administraţi pe cale orală şi au un istoric îndelungat de utilizare sigură la om. Ei au potenţialul de a preveni, dar şi de a trata infecţia cu SARS-CoV-2.", susţine van Breemen. 

CBDA şi CBGA sunt produse de planta de cânepă ca precursori ai CBD şi CBG, substanţe prezente în produsele din cannabis şi cunoscute de consumatori. Cu toate acestea, precursorii nu se află în produsele din cânepă. Astfel, consumul lor nu ar avea vreun efectiv de prevenţie sau ameliorare a infecţiei cu COVID-19. În plus, studiul se rezumă la variantele Alfa (care provine din Marea Britanie) şi Beta (cunoscută anterior ca varianta sud-africană) ale coronavirusului, faţă de care s-au dovedit eficienţi. 

„Datele noastre arată că CBDA şi CBGA sunt eficiente împotriva celor două variante pe care le-am analizat şi sperăm că această tendinţă se va extinde şi la alte variante existente şi viitoare”, a mai spus cercetătorul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite