„Doar cei cu respiraţie şuierătoare au astm“ şi alte mituri demontate la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astmul nu este o afecţiune care trece de la sine fără tratament, nici nu poate fi ignorată, fiindcă poate conduce la complicaţii severe. Despre simptomele mai atipice ale astmului, despre diagnostic şi tratament corect vorbim la Adevărul Live cu conf. dr. Roxana Maria Nemeş, medic pneumolog.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Cam câţi români suferă de astm? Sunt un milion? Sunt mai mulţi?

Da, sunt mai mulţi. Problema este că încă lucrăm la diagnosticul corect al acestei boli şi vorbesc atât de astmul supradiagnosticat, cât şi de cel pe care nu am reuşit să-l diagnosticăm până în acest moment. Este ceea ce numim în medicină un iceberg. Avem acest vârf vizibil în prevalenţe care sunt raportate, dar avem foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi la ora actuală.

Cum de nu sunt diagnosticaţi?

Nu tot ce şuieră este astm. Dar nici nu trebuie să avem această triadă: să şuierăm, să tuşim şi să respirăm greu ca să ajungem în faţa medicului specialist. Uneori doar o parte din aceste simptome pot fi asociate din start cu o anamneză corectă. Diagnosticul de astm este unul dificil de pus şi este unul de boală cronică.

Acesta este un mit. Că dacă un copil are astm, peste ani, boala se va atenua sau va trece de la sine.

Cred că se va lua un Nobel pentru vindecarea acestei afecţiuni. Tratamentul este de ultimă generaţie şi este salutar şi este disponibil în România. De aceea este bine ca diagnosticul să fie pus corect. Pentru că ai în faţă un copil, un adult, o familie care are mari aşteptări de la tine şi care trebuie să înţeleagă în final că el nu este un handicap.

Este o afecţiune cu care poţi trăi liniştit, poţi să practici sporturi. Mersul la specialist trebuie să se facă atunci când ceva ne supără. Dacă avem simptome precum tusea. Tusea este un semn foarte important pentru astmul broşic.

În proporţie de 70% astmul este alergic, cu teren atopic. Are o componentă mare de dermatită atopică.

Pacientul cu astm trebuie să vină la medic şi atunci când se simte bine, pentru monitorizare.

Simptomele din cursul zilei trebuie coroborate cu cele din timpul nopţii.

Există particularităţi ale tusei în astm?

De cele mai multe ori, este o tuse seacă, iritativă.

Astmul în sine nu se tratează cu antibiotic. Mecanismul fiziopatolofic este de boală inflamatorie. Insist asupra acestui lucru.

Tratamentul se administrează pe cale inhalatorie. Un bronhodilatator şi un corticosteroid în acelaşi dispozitiv. Medicul gândeşte schema adaptată fiecărui pacient. Nu există o schemă standardizată.

Riscul de obezitate e foarte important pentru copil, dar şi pentru adult. Nu avem o nutriţie sănătoasă. Obezitatea duce la dezechilibrarea acestei afecţiuni.

Eu recomand ca în camera copilului să nu existe cărţi – sunt cele mai mari depozite de praf – nici draperii, nici pluşuri.

Fumatul este unul dintre cei mai importanţi factori de risc. Ne referim atât la fumatul activ, cât şi la cel pasiv. Ţigările electronice sunt la fel de nocive.

Poluarea este un alt factor de risc.

Recomandarea pediatrilor este să se facă cât mai mult efort în aer liber.

Şi înotul este indicat, dar nu în picine hiperclorinate. La noi puţine piscine se dezinfectează cu oxigen activ.

Cum se pune diagnosticul corect?  

Medicul specialist are la dispoziţie o baterie de teste în afara părţii funcţionale respiratorii  care este foarte importantă.

Spirometria este primul punct de plecare în evaluarea funcţiei respiratorii.

Dacă observi o obstrucşie bronşică se face testarea cu bronhodilatator.

Urmează anamneza.

La nevoie se cere consultul alergologului, ORL-istului, nutriţionistului. Trebuie să ai răbdare să obţii informaţiile de care ai nevoie.

Astmul este o boală care se manifestă mai ales în crize. Persistă ideea că ar trebui să tratezi criza şi în restul timpului dacă eşti bine, eşti bine. Cum se face tratamentul corect între crize?

Astmul nu e o boală a crizelor. Criza doar scoate la suprafaţă acea inflamaţie pe care o ai şi pe care organismul nu o mai poate gestiona. Ea este accentuată şi de declanşatorul care vine. Astmul este o boală inflamatorie cronică.

Terapia la adult implică aceste dispozitive inhalatorii.

Suplimentele din plante vin în ajutorul pacienţilor cu astm?

Noi practicăm o medicină alopată. Niciodată astmul nu se va trata cu plante. Există terapii din zona naturistă dar care nu vor fi niciodată tratament de fond. Absolut niciodată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite