Dispozitivul care previne crizele de epilepsie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aparat care se implantează sub coaste scade cu până la 75 la sută frecvenţa convulsiilor. De acest dispozitiv pot beneficia un sfert din bolnavii de epilepsie, şi anume cei care nu răspund la tratamentul obişnuit. Procedura se face, deocamdată, într-un singur spital din ţară.

Aproximativ 25 la sută din bolnavii de epilepsie nu răspund la tratamentul convenţional. În cazul lor, boala poate fi controlată fie prin schimbarea schemei de tratament, fie prin operaţii pe creier.

În prezent, mai poate fi folosită şi metoda stimulării vagale. Aceasta este o intervenţie chirurgicală minim-invazivă, care se poate realiza numai la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).

„Metoda stimulării vagale se face prin implantarea subcutanată sub coaste a unui dispozitiv, care va stimula nervul vag stâng prin impulsuri electrice la intervale şi cu frecvenţe variabile, conform deciziei specialistului”, spune neurologul Ioana Mîndruţă, de la SUUB. Astfel, dispozitivul modifică activitatea cerebrală.

Mai puţine efecte adverse

Specialiştii spun că metoda stimulării vagale este foarte bine tolerată de pacienţi, deoarece are efecte adverse minime şi, cel mai important, reduce frecvenţa şi intensitatea crizelor. Mulţi dintre pacienţii care poartă acest dispozitiv au declarat că, într-un an, frecvenţa crizelor a scăzut cu 75 la sută sau chiar mai mult.

Sunt necesare evaluări stricte

Specialiştii avertizează însă că, prin noua metodă, boala nu se tratează, ci doar este mai uşor de controlat. „Metoda este rezervată strict pacienţilor cu epilepsie care sunt trataţi corect, dar al căror organism opune rezistenţă la tratament.

Însă aceştia nu vor renunţa la tratamentul medicamentos, care, de altfel, rămâne de bază”, explică profesorul Ovidiu Băjenaru, şeful Secţiei de Neurologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Pacienţii care ar putea fi apţi să facă astfel de intervenţii chirurgicale trebuie mai întâi să treacă printr-o serie de evaluări medicale riguroase.

„Astfel de intervenţii nu se fac doar pentru că vrea pacientul. Bolnavul de epilepsie se va adresa, în prealabil, unui specialist neurolog cu experienţă în tratarea epilepsiei, care poate spune dacă tratamentul este aplicat corect. Numai după aceste evaluări se va putea interveni”, mai spune profesorul Ovidiu Băjenaru.

Costul operaţiei, suportat de pacient

În prezent, costurile operaţiei sunt suportate de pacient, ridicându-se la circa 16.000 de euro. Specialiştii spun însă că, în viitor, o parte din costul ei va fi acoperit din bugetul asigurărilor de stat.

Datele oficiale arată că în România există 200.000 de bolnavi de epilepsie. Iar dacă la aceştia se mai adaugă şi cei care nu sunt luaţi în evidenţă, atunci numărul lor se ridică la aproximativ 500.000. Aproape 70 la sută din epileptici sunt pensionaţi pe caz de boală, deoarece afecţiunea are un impact puternic asupra calităţii vieţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite