Dispozitive moderne de monitorizare a glicemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea lentilelor  de contact speciale  se modifică atunci când nivelul glicemiei creşte
Culoarea lentilelor de contact speciale se modifică atunci când nivelul glicemiei creşte

Lentilele de contact speciale şi aparatul ce măsoară temperatura corpului vor înlocui în curând metoda clasică cu ac la care diabeticii sunt nevoiţi să apeleze chiar şi de patru ori pe zi pentru a-şi monitoriza glicemia.

Variaţiile nivelului glicemic vor putea fi monitorizate în viitor cu ajutorul unor dispozitive simple şi deloc dureroase: nişte lentile de contact speciale şi un aparat cu ultrasunete care se ataşează la nivelul urechii.

Specialiştii spun că aceste noi tehnologii sunt de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet şi mai ales copiilor cu această boală, în cazul cărora glicemia trebuie măsurată de câte patru-cinci ori pe zi.

Automonitorizarea atentă a bolii este esenţială pentru a preveni apariţia unor complicaţii de tipul retinopatiei diabetice, atacului vascular cerebral şi insuficienţei renale.

Lentilele care îşi schimbă culoarea

Peste câţiva ani, lentilele de contact speciale vor putea înlocui metoda clasică de măsurare a glicemiei, fără ca persoanele care suferă de diabet să mai fie nevoite să-şi ia sânge zilnic.

Lentilele, concepute de cercetătorii canadieni, conţin nanoparticule care produc o reacţie chimică cu moleculele de glucoză ce se găsesc în lacrimi, schimbându-şi culoarea ori de câte ori nivelul de zahăr din sânge creşte. Astfel, bolnavii de diabet vor fi alertaţi atunci când există variaţii ale glicemiei doar prin simpla purtare a acestor lentile.

Glucometru ataşat la nivelul urechii

Un nou tip de glucometru care măsoară nivelul glucozei din sânge fără a fi nevoie de ac este GlucoTrack. Dispozitivul, dezvoltat de specialiştii israelieni, se ataşează la nivelul urechii şi, pe baza ultrasunetelor, măsoară temperatura corpului, detectând modificările nivelului glicemiei.

Aparatul este dotat cu un mic ecran pe care este afişată valoarea glicemiei. Noul tip de glucometru va fi disponibil pe piaţa europeană până la finalul acestui an, în prezent testându-se acurateţea informaţiilor transmise.

Testele clasice sunt deocamdată mai exacte

Specialiştii spun că, deşi noul tip de glucometru transmite datele cu o acurateţe destul de mare, metodele clasice sunt încă superioare în ceea ce priveşte exactitatea informaţiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece GlucoTrack foloseşte simultan trei tipuri diferite de măsurători, pe care le corelează, transmiţând apoi pe ecran o medie a rezultatelor care rămâne totuşi, inexactă.

Glicemie

De aceea, specialiştii fac în continuare cercetări pentru a dezvolta această procedură, dar şi alte tehnici noi de monitorizare a glicemiei care să îmbine în mod armonios comoditatea cu eficienţa. În prezent, la noi în ţară se folosesc fie glucometre prevăzute cu benzi, fie un test vizual comparativ, care include benzi speciale pe care se pune o picătură de sânge de la nivelul mâinii sau antebraţului.

Ciorapii terapeutici, de ajutor diabeticilor

O descoperire utilă persoanelor care suferă de diabet este şi materialul textil care eliberează oxid nitric, dezvoltat recent de cercetătorii texani. Acest gaz este recunoscut pentru proprietatea lui de a îmbunătăţi circulaţia sanguină şi de a regla funcţiile organismului.

Noul tip de material va fi folosit pentru crearea unor ciorapi terapeutici indicaţi pacienţilor cu diabet. Aceştia au în organism concentraţii mai mici de oxid nitric decât oamenii sănătoşi, fiind mai predispuşi la varice şi la alte afecţiuni date de o circulaţie deficitară.

Alarmant

Până în anul 2025, peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume vor suferi de diabet.

Automonitorizarea nivelului glicemiei reduce cu 33 la sută riscul de apariţie a complicaţiilor cardiovasculare.

Specialistul nostru
Dr. Alina Dia
medic specialist diabet şi boli de nutriţie

Dr. Alina Dia

Automonitorizarea glicemiei la domiciliu este extrem de importantă, în special pentru pacienţii trataţi cu insulină. Aceasta se face cu ajutorul glucometrelor care folosesc bandelete (diferite de la un aparat la altul), pe care se aplică o picătură de sânge obţinută prin înţeparea degetului cu un dispozitiv special prevăzut cu un ac foarte mic.

Este indicat ca nivelul glicemiei să fie măsurat atât dimineaţa, pe nemâncate (glicemia à jeun), cât şi la două ore după mesele principale (glicemii postprandiale). Acest lucru înseamnă patru măsurători făcute zilnic, obligatorii pentru obţinerea unui control glicemic bun la pacienţii care fac tratament cu patru prize de insulină.

La pacienţii trataţi cu antidiabetice orale, automonitorizarea se poate face mai rar, la una-două săptămâni, dar şi ori de câte ori există semne sau simptome de hipoglicemie sau de hiperglicemie. În România beneficiază de automonitorizare glicemică gratuită doar pacienţii trataţi cu insulină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite