Disfuncţiile erectile, tratate cu stenturi cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii la care medicamentele de creştere a potenţei nu au efect vor putea recurge în curând la o intervenţie inovatoare. Aceasta presupune fixarea unui stent pe artera care asigură fluxul de sânge la nivel penian.

Specialiştii companiei de dispozitive medicale Medtronic, din SUA, au reuşit de curând să trateze disfuncţiile sexuale masculine cu ajutorul stenturilor utilizate în prezent în cardiologie, în cazul arterelor coronare îngustate. Aceste dispozitive pot creşte fluxul sangvin în zona peniană atunci când artera pudendală, cea care irigă penisul, este blocată ca urmare a aterosclerozei (depuneri de grăsimi ce îngroaşă vasele de sânge).

O soluţie alternativă la pilulele albastre

Medicamentele indicate în caz de disfuncţie erectilă dilată vasele sangvine şi cresc astfel fluxul de sânge în zona peniană. Însă până la 50% din bărbaţii care recurg la aceste tratamente renunţă la ele, fie pentru că nu au efectul scontat (dacă artera pudendală este blocată, ele sunt ineficiente), fie din cauza efectelor adverse pe care le au, cele mai neplăcute dintre ele fiind durerile de cap, schimbările de percepţie a culorilor (temporare) şi problemele de auz, după cum semnalează studii mai recente. În plus, unele categorii de persoane nu pot lua asemenea medicamente din cauza tratamentelor pe care le urmează sau a bolilor de care suferă.

De exemplu, bărbaţii care urmează un tratament cu nitraţi nu pot recurge la pilulele albastre pentru că substanţa activă pe care o conţin dilată vasele de sânge şi accelerează bătăile inimii, ceea ce creşte riscul de infarct. Insuficienţa cardiacă, hipotensiunea arterială în repaus şi retinita pigmentară (boală oculară ereditară care afectează retina şi care duce la pierderea progresivă a vederii) sunt afecţiuni care contraindică medicamentele contra disfuncţiilor sexuale.

Ce presupune intervenţia

Dispozitivul se implantează în artera pudendală cu un cateter (sondă) în care se află un fir prevăzut la un capăt cu un balonaş învelit într-o plasă metalică (stentul). Balonaşul este umflat pentru a lărgi zona în care se află obstrucţia (depunerile de grăsimi sunt comprimate în acest mod), iar plasa rămâne fixată pe pereţii arterei blocate pentru a o menţine deschisă. Toată această intervenţie durează între una şi două ore.

Stentul care tratează disfuncţiile sexuale masculine a fost testat pe 30 de bărbaţi cu o vârstă medie de 60 de ani. El a crescut semnificativ calitatea vieţii sexuale a 20 dintre participanţii la studiu. Specialiştii care au testat dispozitivul au efectuat bărbaţilor, înainte şi după intervenţie, ecografii Doppler vasculare pentru a măsura parametrii fluxului sangvin şi au observat o îmbunătăţire semnificativă a acestora.

Se monitorizează efectele adverse ale dispozitivului

Stenturile care tratează problemele erectile trebuie să mai treacă prin câteva teste clinice înainte de a fi aprobate pentru utilizarea la scară largă, lucru care s-ar putea întâmpla peste câţiva ani. Deocamdată, producătorii monitorizează participanţii la studiu pentru a depista eventuale efecte adverse ale dispozitivelor. În primele trei luni de la implantarea lor nu au fost observate reacţii adverse, însă acestea ar putea apărea mai târziu.

Tratamentele pentru potenţă, în impas

În anii '80, câţiva medici au testat angioplastia cu balon pentru a debloca arterele îngustate din regiunea pelviană. Procedura presupune dilatarea arterei cu ajutorul unui balon, dar fără a se plasa un stent în interiorul ei. Cercetările nu au mai continuat în această direcţie vreme de trei decenii. Singurele soluţii alternative la pastile sunt, la ora actuală, injecţiile şi protezele peniene cu silicon. Injecţiile, deşi destul de eficiente, trebuie efectuate de bărbat înainte de contactul sexual, mod de administrare care nu este agreat. Protezele peniene sunt costisitoare şi au câteva dezavantaje.

Specialistul nostru

Asist. univ. dr. Gheorghe Niţă
medic primar urolog Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti

Problemele vasculare sunt cauza a aproximativ 20% din disfuncţiile sexuale masculine. Cea mai frecventă cauză a impotenţei este psihogenă, iar după aceasta urmează factorii hormonali. Pentru a descoperi o problemă vasculară, mai întâi trebuie eliminate aceste cauze. Apoi se efectuează o ecografie Doppler vasculară, iar dacă ea semnalează o problemă, este indicată o arteriografie pentru a vizualiza îngustarea arterei „ruşinoase" (pudendale). Abia apoi se poate interveni chirurgical printr-o procedură ce presupune legarea unui vas de altul pentru a creşte fluxul de sânge, ca şi cum am uni două râuri. Intervenţia nu se face în România.

Frecvenţe

Peste 300 de milioane de bărbaţi din întreaga lume suferă de tulburări sexuale, potrivit statisticilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite