Diferenţele între afecţiunile cardiace la femei şi la bărbaţi. Cum se explică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile cardiovasculare rămân cauza cea mai importantă de deces atât în rândul femeilor cât şi al bărbaţilor în întreaga lume. Factorii de risc cardiovasculari sunt aceiaşi, dar unii dintre ei au impact diferit în rândul femeilor şi, de aceea, există diferenţe între cele două genuri privind prezentarea clinică şi fiziopatologia bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare rămân cauza cea mai importantă de deces atât în rândul femeilor cât şi al bărbaţilor în întreaga lume. Factorii de risc cardiovasculari sunt aceiaşi, dar unii dintre ei au impact diferit în rândul femeilor şi, de aceea, există diferenţe între cele două genuri privind prezentarea clinică şi fiziopatologia bolilor cardiovasculare.

 „Factorii de risc convenţionali ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare sunt o parte modificabili  - fumatul, tipul de alimentaţie, activitatea fizică, expunerea la factori de mediu poluanţi, dar există şi factori legaţi de diferenţele biologice existente între femei şi bărbaţi“, afirmă dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie, la Sanador.

Bărbaţii sunt afectaţi mai devreme de ateroscleroză

Bărbaţii sunt afectaţi mai devreme de ateroscleroză, dar există o corelaţie lineară a riscului cardiovascular odată cu înaintarea în vârstă pentru ambele sexe, atrage atenţia medicul. „Fumatul creşte riscul de boală cardiovasculară la ambele sexe, dar femeile care fumează ar putea avea un risc relativ mai mare de infarct miocardic acut faţă de bărbaţi, în special la marii fumatori  - peste 20 ţigări pe zi; femeile care fumează au un risc de 25% ori mai mare de boală coronariană faţă de bărbaţi.“

Afecţiunea cardiovasculară întâlnită mai frecvent la femei este cardiomiopatia de stres. „Este cunoscută şi sub numele de cardiomiopatie Takotsubo şi caracterizată prin scăderea tranzitorie a performanţei contracţiale a inimii. Tipic apare după un stres psiho-emoţional intens. Se întâlneşte mai frecvent la femeile aflate la menopauză. La această grupă de paciente, se iau în considerare, modul particular, de eliberare al catecolaminelor la stres, metabolizarea catecolaminelor, dispariţia efectului protector al estrogenilor asupra microcirculaţiei.“

Ce simptome anunţă o afecţiune cardiovasculară în rândul femeilor şi cum diferă ele faţă de simptomele bărbaţilor

„Hipertensiunea arterială are acelaşi impact în apariţia bolilor cardiovasculare atât la femei cât şi la bărbaţi, dar apare la vârstă mai tânără la bărbaţi. Efectul ca factor de risc al dislipidemiei este acelaşi pentru cele două sexe, dar profilul lipidic al femeilor înainte de menopauză este cu HDL colesterol mai mare şi LDL colesterol şi trigliceride mai mici faţă de bărbaţi; acest model se modifică după menopauză - mai ales în menopauza tardivă -  cu scăderea HDL şi creşterea LDL şi trigliceride, având acelaşi efect ca înaintarea în vârstă. Obezitatea creşte mortalitatea de cauză cardiovasculară similar la cele două sexe.“

Există condiţii particulare - factori de risc nonconvenţionali - asociaţi sexului feminin. „Bolile autoimune asociază frecvent boala cardiovasculară, şi au predominanţă crescută în rândul femeilor  - poliartrită reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroză multiplă. Depresia şi stresul psihosocial, sunt, de asemenea, mai frecvente în rândul femeilor. Mai mult, prezenţa diabetului zaharat de tip 2 duce la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi de boală cardiovasculară la femei mai mult decât la bărbaţi.“

insarcinata gravida getty images

Sarcina influenţează riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare?

Modificările patologice ce apar în sarcină sunt asociate cu creşterea riscului de boală cardiovasculară. „Hipertensiunea gestaţională şi în special preeclampsia dublează riscul de dezvoltare a bolii coronariene, accidentului vascular cerebral şi decesului de cauză cardiovasculară, şi creşte de 4 ori riscul de aparitie în viitor a insuficienţei cardiace.“    

Există diferenţe în modul de manifestare al bolilor cardiovasculare între sexe?

Tabloul clinic tipic al cardiopatiei ischemice este angina pectorală - durere la nivelul sternului  - în ”capul pieptului”, este însă posibil ca boala să fie tăcută  - ischemia silenţioasă - sau să debuteze cu insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm cardiac sau moarte subită.Majoritatea bărbaţilor şi a femeilor cu cardiopatie ischemică are angină pectorală. În rândul femeilor însă, forme de manifestare atipice sunt mai frecvente. Acestea sunt fatigabilitate, transpiraţii abundente, vertij, tulburări ale somnului, anxietate, palpitaţii, indigestie, senzaţie de discomfort la nivelul braţului. În schimb, moartea subită ca manifestare este mai frecventă la bărbaţi. Cauzele diferenţelor de manifestare nu sunt pe deplin elucidate; se consideră că sunt implicate modularea perceperii durerii de hormonii sexuali şi datele socio-culturale ce influenţează modul de percepere al simptomatologiei de către femei.“

Ischemia miocardică este de cele mai multe ori datorată afectării aterosclerotice coronariene. „Există însă şi afectarea microcirculaţiei – considerată în trecut mai frecventă la femei; se ştie azi că această formă de ischemie este întâlnită în aceeaşi măsură şi la bărbaţi, şi că poate avea evoluţie nefavorabilă. O altă cauză de ischemie miocardică întâlnită în special la femei, nelegată de ateroscleroza coronariană este disecţia spontană de arteră coronară ce poate duce la apariţia sindroamelor coronariene acute - angina instabilă sau infarct miocardic; apare la femei tinere, în special în perioada peripartum. Există o corelaţie cu creşterea nivelului plasmatic de progesteron.“

Mecanismele biologice sunt diferite

Manifestările clinice ale ischemiei arteriale periferice sunt de asemenea diferite: durerea în gambe la mers, este mai frecvent relatată de bărbaţi. „În patologia cardiovasculară există în concluzie diferenţe între sexe în ceea ce priveşte efectul factorilor de risc cardiovasculari, boala ischemică miocardică, apariţia aritmiilor şi a insuficienţei cardiace. Diferenţele se datoreză existenţei mecanismelor biologice diferite, genelor, factorilor epigenetici, hormonilor sexuali şi factorilor comportamentali şi sociali.“

Insuficienţa cardiacă, de etiologii variate - diferă ca mecanism fiziopatologic, simptomatologie şi răspuns la tratament între sexul feminin şi masculin. „Femeile hipertensive au risc mai mare decât bărbaţii hipertensivi să dezvolte insuficienţă cardiacă, de asemenea cele cu diabet zaharat, şi cele cu obezitate. Pentru ceilalţi factori de risc implicaţi în apariţia insuficienţei cardiace nu există diferenţe.“

Dintre tulburările de ritm „Fibrilaţia atrială este mai rar întâlnită la femei, dar în cazul în care aceasta există femeile au un risc mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi accident vascular cerebral.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite