Dieta, de ajutor în lupta cu celulita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia bazată pe fructe, pe legume şi pe cereale şi practicarea unei forme de mişcare menţin fermitatea pielii. Celulita apare mai des la femei decât la bărbaţi din cauza numărului mare de celule adipoase. Adipocitele pot ajunge la un volum de 60 de ori mai mare decât cel normal.

Celulita este o inflamaţie a ţesutului adipos subcutanat care se află între muşchi şi piele.

„Ţesutul subcutanat nu arde grăsimile în exces şi nici nu elimină apa. Astfel, se declanşează un proces inflamator, iar numărul adipocitelor creşte şi totodată acestea se şi deformează, iar pielea îşi pierde elasticitatea", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în al doilea volum al cărţii „Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".

Potrivit specialiştilor, celulita nu afectează doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele care nu au probleme cu greutatea. Pentru a verifica dacă există celulită, se poate face un test simplu acasă, care presupune pişcarea ţesutului de pe coapse, de exemplu, cu două degete. Dacă se formează o serie de adâncituri înseamnă că s-a instalat celulita.

În general, vinovat de apariţia ei este factorul genetic, deoarece ADN-ul influenţează numărul de celule adipoase de pe fese, coapse şi de pe abdomen, adică din zonele în care celulita apare cel mai frecvent. Însă, în cele mai multe cazuri, factorii declanşatori sunt sedentarismul, fumatul, dieta bogată în grăsimi „rele", stresul, tulburările hormonale şi diferite boli, precum diabetul.

Alimente în funcţie de constituţie

Alimentaţia joacă un rol important în apariţia celulitei şi, de aceea, se recomandă o dietă hipocalorică, dar echilibrată din punct de vedere nutriţional. De asemenea, un aspect deosebit de important de care este bine să se ţină cont în alcătuirea dietei anticelulitice este şi constituţia corpului.

Femeile care au corpul atletic (umeri laţi, abdomen plat, coapse înguste) ar trebui să mănânce fructe, legume (fasole, soia, linte), cereale (hrişcă, quinoa) şi proteine (carne de pui şi de peşte şi ouă), iar de trei ori pe săptămână, să practice un sport.

Femeile robuste (cu tendinţă de îngrăşare şi cu grăsime în zona abdominală) trebuie să reducă aportul de grăsimi saturate şi de glucide şi să consume, pe lângă legume şi fructe, lactate probiotice în combinaţie cu cereale.

În cazul femeilor cu corpul în formă de pară (talie strâmtă, bust generos şi fese proeminente), alimentaţia va cuprinde toate fructele şi legumele de sezon. În acelaşi timp, ele trebuie să evite alimentele dulci, sărate şi pe cele conservate. În zonele predispuse la celulită, se recomandă aplicarea unor creme anticelulitice.

Tipului astenic (aspect fragil) i se recomandă o alimentaţie bogată în fructe (rodii, afine, căpşuni, prune, cireşe, pere, mere, coacăze şi pepene roşu). Pentru a stimula musculatura slab dezvoltată în cazul acestui tip de constituţie, se vor consuma îndeosebi ouă, urdă, carne de curcan şi de peşte, deoarece conţin aminoacizi.

Bărbaţii sedentari fac celulită

Celulita apare şi la bărbaţi, însă, în cazul lor, principalul factor declanşator este stilul de viaţă dezordonat, în ciuda numărului mic de celule adipoase din zonele predispuse la celulită. În cazul lor, sedentarismul, dieta bogată în grăsimi, alcoolul şi tulburările hormonale se numără printre factorii care favorizează apariţia acestei probleme.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite