Diabetul zaharat afectează şi ochii. Cauzele care duc la scăderea vederii

Diabetul zaharat afectează
şi ochii. Cauzele care duc la scăderea vederii

Diabetul este o boală care afectează întregul organism, mai ales dacă este netratat

Cataracta legată de vârstă este principala cauză reversibilă a scăderii vederii, potrivit statisticilor existente la nivel mondial. Însă există şi alte cauze ale apariţiei acestei afecţiuni, iar diabetul zaharat este una dintre ele.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivel mondial, în 2005, 15 milioane de persoane erau afectate de cataractă, şi se preconizează că numărul lor va creşte la 40 de milioane în anul 2025.

Cum apare cataracta, dar şi în ce fel afectează diabetul zaharat ochii, mai ales dacă este netratat, explică dr. Elena Avram, medic specialist oftalmolog la Clinica Polisano.

Cristalinul este o lentilă biconvexă aflată în spatele irisului care are rolul de a focaliza razele de lumină pe retină. Cataracta presupune modificarea transparenţei cristalinului datorită perturbării metabolismelor  intracristaliniene  - hidroelectrolitic, proteic, glucidic - rezultând opacifieri cristaliniene ce nu permit trecerea luminii în interiorul globului ocular“, detaliază medicul.

În aproximativ 90% din cazuri cataracta este determinată de îmbătrânirea fiziologică a cristalinului, iar în acest caz este denumită cataractă legată de vârstă. „De aseamenea există şi cataracte congenitale care presupun existenţa opacifierilor cristaliniene la naştere. Alte cauze responsabile de apariţia acestei afecţiuni sunt: bolile metabolice   - diabetul, afecţiunile dermatologice, alte afecţiuni oculare  - uveita -, anumite  intervenţii chirurgicale oculare folosite în tratamentul glaucomului sau patologiei retiniene, medicamente  - Cortizon, Fenotiazine, Miotice, Amiodarona, Statine - şi diverse traumatisme ocular“.

Simptomele bolii

Pacienţii care suferă de această afecţiune au o acuitate vizuală mai scăzută din cauza miopiei cristaliniene cu o îmbunătăţire aparentă a vederii la aproape. „Alte simptome sunt vederea înceţoşată noaptea sau  la lumină puternică;  diplopie monoculară , adică vedere dublă cu un singur ochi, din cauza modificărilor inegale ale indicelui de refracţie în interiorul cristalinului; sensibilitatea la contrast e afectată şi apar anomalii ale vedereii cromatice. Culorile galben, portocaliu, roşu devin mai pronunţate, iar obiectele albe au un aspect gălbui-maroniu“

Când e recomandat să te operezi

„În primul rând trebuie menţionat faptul că singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical“, avertizează medicul. Operaţia este recomandată atunci când cataracta influenţează negativ activitatea profesională şi stilul de viaţă al pacientului. „În cataractele incipiente care sunt periferice şi nu afectează acuitatea vizuală semnificativ intervenţia chirurgicală poate fi temporizată“.

Cataracta determină diverse complicaţii oculare  - glaucom facolitic, glaucom facomorfic, uveită facotoxică, cristalin luxat în camera anterioară, caz în care intervenţia chirurgicală este o urgenţă, mai spune medicul. Opacifierea cristalinului nu permite examinarea fundului de ochi, investigaţie necesară pentru urmărirea evoluţiei sau tratamentul unor afecţiuni retiniene sau ale nervului optic.

Ce presupune operaţia

„Tehnica chirurgicală cea mai uzuală este extracţia extracapsulară prin facoemulsificare cu ultrasunete care se realizează cu ajutorul microscopului chirurgical. Se folosesc incizii de aproximativ 2 milimetri şi se lucrează sub protecţia substanţelor vâscoelastice iar cu ajutorul unei pense, se decupează partea anterioară a sacului cristalinian, pentru a avea acces la cristalinul opacifiat care va fi apoi  emulsificat cu ajutorul ultrasunetelor şi aspirat“, explică specialistul.

 În sacul cristalinian  va fi introdus cristalinul artificial.  „În final se spală substanţa vâscoelastică şi se face hidrosutura inciziilor. De asemenea se aplică un pansament ocular care va fi menţinut 24 de ore“.

Trebuie precizat faptul că chirurgia cataractei nu este lipsită de complicaţii, iar în această situaţie pacientul trebuie să se adreseze de urgenţă medicului care l-a operat.  „Este important de ştiut că recuperarea acuităţii vizuale este influenţată de prezenţa altor afecţiuni oculare preexistente şi care, în unele cazuri, nu pot fi diagnosticate decât postoperator“.

Progresul înregistrat în ultimii ani în oftalmologie a permis îmbunătăţirea fiecarei etape a operaţiei de cataractă. „Astfel, anestezia se poate face cu picături atunci când pacientul este compliant şi colaborează cu medicul oftalmolog în timpul operaţiei. În ceea ce priveşte tehnicile chirurgicale extracţia extracapsulară prin facoemulsificare a cataractei este o tehnică foarte performantă cu complicaţii reduse intra- şi postoperator, cu o  recuperare vizuală rapidă şi care nu necesită internare pe o perioadă lungă de timp, pacientul fiind lăsat să plece acasă la cateva ore după operaţie.  Extracţia extracapsulară a cataractei cu ajutorul Femtolaser-ului, aparat ce combină efectul facoemulsificării şi al laserului, este ultima noutate în domeniul chirurgiei cataractei şi oferă o precizie sporită a manoperei chirurgicale precum şi un management de succes al cazurilor complicate“.  

Cum afectează diabetul zaharat ochii

Diabetul zaharat, mai ales dacă este necontrolat, determină o serie de complicaţii oculare cum sunt : retinopatia diabetică, edemul macular, cataracta, paraliziile musculaturii oculare,  glaucom primar cu unghi deschis şi glaucom neovascular. „Toate aceste afecţiuni dacă sunt lăsate netratate duc în final la pierderea  de multe ori irecuperabilă a vederii“.

Retinopatia diabetică reprezintă cea mai importantă complicaţie  a diabetului zaharat şi presupune alterarea vaselor retiniene. „Aceasta se clasifică în retinopatia diabetică neproliferativă care este stadiul iniţial al afectării retiniene şi se caracterizează prin  apariţia  microanevrismelor, adică a unor dilataţii vasculare retinien), microhemoragiilor şi a exsudatelor. Retinopatia diabetică proliferativă este forma severă a retinopatiei diabetice  ce apare secundar ocluziei vaselor mici retiniene ceea ce determină ischemie şi suferinţă hipoxică, cu apariţia de vase noi anormale; la rândul său, aceasta se poate complica cu apariţia glaucomului neovascular dacă nu este tratată. Edemul macular diabetic este evaluat separat  deoarece poate fi asociat cu oricare dintre etapele retinopatiei diabetice şi poate urma un curs independent.

„Retinopatia diabetică proliferativă beneficiază de tratament laser şi de tratament cu agenţi anti-VEGF ce au rolul de a distruge vasele anormale nou apărute. Pacienţii diabetici au un risc dublu de a dezvolta glaucom cu unghi deschis, ceea ce presupune o  degradare a nervului optic. În acest caz se impune tratament precoce cu coliruri ce scad presiunea intraoculară“.

De asemenea există un risc crescut de a dezvolta o cataracta precoce, adică opacifierea cristalinului, atât la adulţi cât şi la copii. „În cazul adulţilor vorbim de o cataractă legată de vârstă prematură, pe când în cazul tinerilor vorbim de cataracta „în fulgi de nea” şi care arată un dezechilibru marcat al glicemiei. Această afecţiune beneficiază de tratament chirurgical cu rezultate foarte bune“.

Paraliziile musculare oculare se manifestă prin apariţia diplopiei  - a vederii duble - şi afectarea mişcăriilor globului ocular. „Cel mai frecvent sunt afectaţi nervii III şi IV. În general aceste paralizii se remit după normalizarea nivelului glicemiei“.

Ce ar trebui să facă pacientul pentru a ţine boala în frâu

„Pentru a evita apariţia complicaţiilor oculare pacientul diabetic trebuie să îşi monitorizeze permanent glicemia, lipidele sanguine şi tensiunea arterială, să renunţe la fumat şi să se prezinte la control oftalmologic complet periodic“.

Controlul glicemic optim reduce incidenţa anuală a retinopatiei diabetice, însă un bun control nu elimină complet  riscul de apariţie a acestei complicaţii oculare, astfel încât toţi pacienţii cu diabet sunt în pericol de a dezvolta retinopatie de-a lungul vieţii.  „De asemenea este importantă suplimentarea dietei cu extract de afine, complex de vitamine C şi D3“.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: