VIDEO Despre trucurile de supravieţuire pe vreme caniculară: „Esenţial este să bem zilnic trei litri de apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi medicul de familie Monica Jugravu au fost invitatele Adevărul Live de la ora 15.00. De la cele două specialiste am aflat cum ne putem răcori în sezonul canicular care de-abia a început, cum să recunoaştem semnele insolaţiei şi, evident, cum să o tratăm.

A început cu adevărat nebunia temperaturilor extreme?

Alis Grasu: Este început de vară, iar primele două zile de căldură i-a luat pe nepregătite pe unii dintre noi. În 24 de ore au fost peste o mie de solicitări, iar 700 dintre ele au fost cod galben sau cod roşu, deci urgenţe serioase.

Noi muncim mult la ambulanţă în general, dar din când în când există perioade când suntem mai solicitaţi. Ieri a fost una dintre aceste perioade, deci au fost cu 25% mai multe solicitări decât într-o duminică obişnuită. E vorba de indicele de confort termic, deci de modul în care simţim căldura, nu neapărat de numărul de grade.

Care este pragul critic de caniculă?

Alis Grasu: Fiecare om are propriul lui prag, dar la temperaturi de peste 35 de grade, persoanele care au boli cardiovasculare sau sunt mai în vârstă deja încep să se simtă mai ciudat. Dar depinde foarte mult de cum te simţi.

Cum se manifestă crizele de lipotimie?

Monica Jugravu: Este o stare de foarte rău avem senzaţia că ne vom pierde starea de conştienţă. De regulă, în acest moment, omul caută sprijin. În cazul unei crize de lipotimie, o persoană sănătoasă trebuie să ajungă repede într-o incintă ventilată, să bea un pahar cu apă, iar dacă nu se simte mai bine, atunci trebuie să cheme ambulanţa. O persoană cu probleme de sănătat, spre exemplu, cei cu boli cardiovasculare trebuie să cheme ambulanţa.

Cine apelează la urgenţe?

Monica Jugravu: Cel mai des apelează numărul de urgenţe persoanele cu boli cardiovasculare şi persoanele în vârstă. În căldură, trebuie să evităm excesul de efort fizic. Din păcate, cei mai mulţi spun că nu au avut de ales şi fac lucruri care le

Câtă apă trebuie să bem zilnic?

image

Monica Jugravu (foto dreapta): Dacă stăm în căldura de afară, trebuie să consumăm peste trei litri de lichid pe zi – apă minerală, apă plată, sucuri naturale fără prea mult zahăr şi iaurt. Cafeaua prin excelenţă este un excitant, iar excitantele nu sunt bune pe caniculă.

Alis Grasu: Nu trebuie să bei apă încet sau cu înghiţituri mici. Un om sănătos poate bea lichide exact aşa cum simte. În această perioadă, trebuie să avem un regim hidro-lacto şi cu mai puţine glucide, cu mai puţine proteine. Aportul de vitamine şi minerale trebuie să vină din legume şi fructe.

În cazul copiilor este nevoie de o cantitate mai mare de lichide?

Monica Jugravu: O să repet constant: trebuie să bem cât mai multe lichide. Sigur, toţi copiii trebuie să bea lichide. În plus, copiii care nu vor să stea în casă în zilele caniculare, trebuie să fie îmbrăcaţi cu hăinuţe din bumbac cu pălărie sau şepcuţă. Dacă vorbim despre sugari, trebuie să avem mai multă grijă cu ei: trebuie schimbaţi foarte des, chiar dacă poartă pampers. Trebuie să stea într-o cameră în care soarele nu bate direct, dacă se poate într-o cameră cu ventilaţie indirectă (sugarul să stea în dormitor cu uşa deschisă, iar în sufragerie să fie aerul condiţionat).

Cum ne dăm seama că am făcut insolaţie?

Alis Grasu: Este o durere de cap, ne creşte temperatura (chiar şi la 40 de grade), avem o senzaţie de somnolenţă.   În plus, animalele de companie nu trebuie plimbate cu maşina pe timpul caniculei şi lăsate acolo până, spre exemplu, ne facem cumpărăturile.

Care trebuie să fie diferenţa dintre temperaturile din casă şi cele de afară?

Monica Jugravu:Trebuie să avem grijă să nu fie o diferenţă mai mare de 5 sau 6 grade între temperatura din casă şi cea de afară. Sunt persoane care nu suportă aerul condiţionat. Ei spun că îi doare capul sau îi ustură ochii. Nu suntem niciunul la fel, deci fiecare resimte cu totul altfel temperatura. Poate să fie o afecţiune veche care odată cu aerul condiţionat se exacerbează.

Cum te poţi răcori dacă nu ai aer condiţionat?

Monica Jugravu: Dacă vrei să te răcoreşti şi nu ai aer condiţionat, poţi face un duş la temperatura camerei sau îţi poţi pune comprese cu apă pe faţă sau pe corp. În această perioadă, trebuie să evităm berea, chiar dacă pare că hidratează, şi să alegem să bem apă şi sucuri naturale.

În această perioadă a crescut numărul afecţiunilor dermatologice?

Oana Clătici, medic dermatolog: Da, în această perioadă ajung mult mai multe persoane la dermatolog cu arsuri ale tenului. Trebuie să nu ne expunem la soare în perioada 09 – 16.00. Trebuie să folosim zilnic cremă cu protecţie solară şi să purtăm haine de culoare kaki sau din acest spectru. Nu neapărat haine albe. Aş vrea să vă spun că cei mici nu trebuie lăsaţi la soare, se deshidratează foarte repede. În sezonul cald, transpirăm mai mult şi nu suntem campioni în a folosi apă şi săpun foarte des. Drept urmare, suntem mai predispuşi la infecţii, apar mai ales micozele în zonele pliare.

În general sunt pacienţi care urmează tratamente fotosensibilizante (antibiotice, unele anticoncepţionale) şi ajung la doctor cu arsuri solare. Mai sunt şi persoanele care stau prea mult pe plajă şi atunci ajung la medic cu arsuri.

Numărul cazurilor de cancer de piele a crescut alarmant. De aceea, e şi foarte important să se facă un control al tuturor aluniţelor.

Adevărul LIVE Cum faci insolaţie stând la umbră


Cum ţinem sub control transpiraţia?

Oana Clătici: Cele mai bune sunt antiperspirantele cu aluminiu, dar acestea sunt controversate. Însă au apărut antiperspirante fără aluminiu, deşi e drept că nu sunt la fel de eficiente, cel puţin acestea sunt mai puţin periculoase.

Alis Grasu (foto dreapta): Suntem deshidrataţi în momentul în care ţi se usucă ochii, te ustură nările, te ustură gâtul şi simţi că ai nisip în gură. O persoană sănătoasă ştie când trebuie să se hidrateze. Pericolul este la sugari, la copiii foarte mici şi la persoanele imobilizate. Mai e un risc pentru persoanele care stau prea mult pe plajă şi când ajung la răcoare îşi dau seama că s-au deshidratat şi chiar au arsuri de gradul I. Sărurile de rehidratare sunt pentru persoanele care au probleme de sănătate, probleme la stomac. Dacă eşti perfect sănătos, te hidratezi bând apă.

image

Ce ar trebui să includem în micul dejun?

Monica Jugravu: Dimineaţa, am putea mânca un iaurt cu cereale şi chiar un ceai. De preferat ar fi să bem mai puţină cafea. La 10 – 11 ar trebui să mâncăm un fruct sau să bem un suc natural de fructe. Trebuie evitate mezelurile. Se poate mânca puţină brânză, cu roşii, un ardei gras, o salată. Dacă mâncăm mai sărat nu e o problemă.

Trebuie să luăm în calcul şi problema unui hipertensiv care evită să bea apă din cauza retenţiei de apă. Sunt foare mulţi care spun: nu suport căldura sau nu suport frigul. Sunt doar sensibili la anumiţi factori, dar lichidele sunt esenţiale în timpul caniculei.

Ce ar trebui să facem dacă avem picioarele umflate?

Trebuie să ţii picioarele puţin mai ridicate decât nivelul la care stai. Nimic altceva.

Ce trebuie să facem dacă cineva se află întins pe jos din cauza căldurii?

Dacă vedem o persoană întinsă, trebuie ajutată să o ducem într-o incintă ventilată şi dacă nu avem această posibilitate, trebuie să o ducem la umbră. Trebuie să îi dăm un pahar cu apă şi apoi să apelăm numărul „112”, specificând foarte clar adresa: puncte de interes, numărul exact al străzii etc. Dar rămâneţi cu persoana acolo.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite