Deşi e o problemă majoră, doar 30% dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă se prezintă la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 75% dintre bărbaţi ar fi dispuşi să urmeze un tratament pentru disfuncţia erectilă, dacă ar fi diagnosticaţi şi dacă acest tratament le-ar îmbunătăţi viaţa sexuală. Cu toate acestea, numai 30% dintre cei care suferă din cauza acestei probleme se adresează unui specialist.

Disfuncţia erectilă tinde să se impună ca o chestiune de sănătate publică. De aceea, problema nu mai trebuie privită ca un sibiect „spumos“, ci abordată cu serioziate şi responsabilitate, atenţionează specialiştii Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR).

La nivel global, disfuncţia erectilă afectează până la 28% dintre bărabaţi, apreciindu-se că până anul 2025 numărul acestora va creşte simţitor. 

O contribuţie imporantă la escaladarea acestei problematici o are stilul de viaţă haotic şi aglomerat, semnalează prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, sexolog, fondatorul AMSR. 

Suntem o generaţie de oameni foarte ocupaţi, foarte stresaţi, care n-au boli, dar pe care viaţa îi apasă. Disfuncţia sexuală este de multe ori o consecinţă a problemelor ambientale, de viaţă, care, în acest caz, sunt ca firele de nisip în pantof; te sâcâie şi te amprentează negativ“, a declarat medicul.

Deşi fermitatea erecţiei este o problemă care îi preocupă şi-i afectează, un procentaj prea mic dintre bărbaţii care au o disfuncţie la acest copitol se adresează medicilor pentru informaţii verificate şi corecte despre această afecţiune şi pentru tratament adecvat.

Un urma unui sondaj ralizat de AMSR a rezultat că mai mult de 75% dintre bărbaţi ar fi dispuşi să urmeze un tratament pentru disfuncţia erectilă, dacă ar fi diagnosticaţi şi dacă acest tratament le-ar îmbunătăţi viaţa sexuală. Totodată, 56% dintre ei sunt de acord că este mult mai confortabil să întrebi un farmacist şi să îi ceri sfatul, decât să te prezinţi la medic.

Majoritatea bărbaţilor care se confruntă cu disfuncţie erectilă aşteaptă un an sau mai mult de la apariţia simptomelor până încep să caute tratament. Şi din păcate, îl caută mai întâi pe internet, întreabă prietenii şi încearcă diferite soluţii terapeutice, uneori provenite din surse nesigure, care amână momentul prezentării la specialist, care le pot pune viaţa în pericol şi pot contribui la agravarea stării de sănătate şi a depresiei“, a precizat dr. Calomfirescu.

Disfuncţia erectilă dinamitează viaţa de cuplu

În plan social, o sexualitate cu deficienţe are drept consecinţe deteriorarea relaţiilor între parteneri, care pot culima cu adulter, părăsirea familiei şi divorţ. Asta pentru că armonia vieţii sexuale este una din garanţiile stabilităţii unui cuplu şi a unei familii. Ca dovadă, peste 67% dintre bărbaţi şi 55% dintre femei consideră că viaţa sexuală este esenţială şi foarte importantă. În plus, satisfacţia sexuală este puternic asociată cu o abordare pozitivă a vieţii, în general. Conform studiului SHOW, femeile şi bărbaţii foarte satisfăcuţi de viaţa lor sexuală se simt mai bine în relaţia de cuplu, au un sentiment mai bun faţă de propria viaţă, consideră că au un echilibru în viaţă şi au oportunitatea de a obţine ceea ce îşi doresc, ca urmare a creşterii nivelului de încredere în propriile forţe.

Disfuncţia erectilă, marker al sănătăţii

Diagnosticul disfuncţiei este un demers complex, deseori complicat, ce trebuie individualizat. Dincolo de factorii psihologici, disfuncţia erectilă poate ascunde anumite probleme de sănătate. 

Potrivit medicului urolog Cătălin Belinski, preşedinte al AMSR, diabetul zaharat se asociază de multe ori cu această problemă, apoximativ 62% dintre bărbaţii diabetici având disfuncţie erectilă, iar 11% dintre ei disfuncţie în formă severă. Şi hipertensiuea arterială are un impact nefavorabil din acest punct de vedere.

Cum se tratează

Opţiunile terapeutice pentru tratamentul disfuncţiei erectile încep cu cele nonfarmacologice, cu educaţia şi consilierea pacientului pentru schimbara stilului de viaţă.

"Dacă situaţia o impune se apelează să medicamente şi aici drumul a fost deschis de viagra. Mai evem la dispoziţie soluţiile minim invazive, cum sunt supozitoarele intrauretrale, care însă cel mai aproape, se găsesc la Budapesta; dispozitivele cu vacuum sau injecţiile intracavernoase. În anumite cazuri, implanturile de proteză peniană sunt singurele care dau rezultate", a precizat dr. Belinski.

Pentru a le veni în ajutor bărabţilor care au probleme cu erecţia, dar şi partenerelor acestora, Pfizer a lansat recent, cu sprijinul AMSR, platforma online de infomare şi comunicare www.suntbarbat.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite