Descoperire: un test rapid pentru depistarea infecţiilor urinare

Descoperire: un test
rapid pentru depistarea infecţiilor urinare

Mergi la medic pentru diagnostic şi tratamentul ţintit dacă te confrunţi cu o infecţie urinară  FOTO Arhivă

Infecţiile urinare ar putea fi tratate mult mai rapid decât până acum datorită unui nou test de diagnostic. Dispozitivul, de mărimea unui stick USB, se bazează pe un nou sistem de secvenţiere a ADN-ului care determină cu precizie bacteria responsabilă de infecţie, ceea ce face posibilă instituirea din vreme a tratamentului corect.

Ştiri pe aceeaşi temă


În cadrul unei conferinţe medicale de la San Diego (SUA), cercetătorii de la Universitatea Est England (Marea Britanie) au prezentat un nou sistem de secvenţiere a ADN-ului care poate permite tratarea foarte rapidă a infecţiilor urinare. Acest dispozitiv are dimensiunea unui stick USB şi poate detecta prezenţa bacteriilor în urină de patru ori mai rapid decât urocultura sau examenul clasic citobacteriologic al urinei.

„Infecţiile urinare sunt unele dintre cele mai frecvente boli pentru care se prescriu antibiotice. Deşi majoritatea cazurilor sunt uşoare şi afectează doar căile urinare inferioare, riscul este ca acestea să recidiveze şi să devină cronice. Alteori, infecţiile urinare pot afecta tractul urinar superior, provocând complicaţii şi spitalizări, mai ales în cazul persoanelor vârstnice”, a subliniat profesorul David Livermore, coordonatorul studiului.

„Această nou tehnologie poate ajuta la instituirea rapidă a tratamentului, dar şi la o utilizare mai bună a antibioticelor. Mai exact, scurtând timpul de analiză a urinei, se poate administra imediat cel mai eficient antibiotic”, a explicat specialistul.

O infecţie urinară, fie ea simplă, trebuie tratată corect, ţintit. Tratamentele la întâmplare sau cele care nu ţintesc bacteria declanşatoare pot duce la pielonefrite, infecţii ce pot provoca scăderea capacităţii funcţionale a rinichilor.

Singurul inconvenient al noului test este că, deocamdată, el nu poate analiza decât probe de urină foarte infectate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările