Descoperire: steroizii, viitorul în tratamentul bolii Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii britanici şi cei suedezi sunt aproape de descoperirea unui tratament eficient împotriva bolilor neurologice FOTO: Shutterstock
Cercetătorii britanici şi cei suedezi sunt aproape de descoperirea unui tratament eficient împotriva bolilor neurologice FOTO: Shutterstock

Două molecule de steroizi descoperite de cercetătorii britanici şi suedezi joacă un rol esenţial în producerea unor noi celule nervoase în creier şi în supravieţuirea celor deja existente. Ele ar putea sta la baza unui nou tratament eficient pentru boala Parkinson, susţin oamenii de ştiinţă.

Cele două molecule steroidale descoperite de oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Swansea (Marea Britanie) şi din cadrul Institutului Karolinska (Suedia) sunt acidul colic - un acid biliar - şi 24S,25-epoxicolesterol - un derivat al colesterolului. 

„Prima moleculă, acidul colic, influenţează producţia şi supravieţuirea neuronilor din aşa-numita zonă a nucleului roşu - din tegumentul mezencefalic - esenţial pentru receptarea mesajelor care vin din alte părţi ale creierului. Cealaltă moleculă, 24S,25-epoxicolesterolul, influenţează generarea unor noi celule nervoase care produc dopamină - unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul creierului - esenţiale pentru controlul mişcărilor“, explică profesorul britanic William J. Griffiths, coordonatorul studiului, de la Universitatea Swansea.

Cu puţin timp în urmă, specialiştii de la Karolinska, unul dintre cele mai mari institute de cercetare din lume, au observat că o serie de receptori, pe care îi numeau „receptori hepatici X“ sau LXR, sunt importanţi pentru producerea diferitelor tipuri de celule nervoase sau neuroni, în procesul de dezvoltare a creierului.

Unul dintre aceste tipuri de celule nervoase, şi anume cele producătoare de dopamină joacă un rol esenţial în mai multe afecţiuni neurologice severe, care în prezent nu beneficiază de un tratament de vindecare, cum este boala Parkinson. Acum, cercetătorii de la Swansea au identificat precis care sunt cele două molecule responsabile cu acest lucru.

Speranţă pentru folosirea steroizilor în medicina regenerativă

Descoperirea oamenilor de ştiinţă suedezi a fost publicată în revista de specialitate Nature Chemical Biology şi, potrivit specialiştilor, ea ar putea sta la baza creării unor noi tratamente mult mai eficiente decât cele din prezent pentru afecţiunile neurologice cum este Parkinson. 

„Noi credem că identificarea acestor două molecule steroidale reprezintă un pas important înspre înţelegerea rolului pe care îl au lipidele în dezvoltarea creierului şi către realizarea de noi terapii pentru bolile neurologice“, mai spune Griffiths. 

„Această descoperire deschide şi calea către posibilitatea de a folosi molecule steroidale în medicina regenerativă a viitorului. Celulele producătoare de dopamină create în laborator ar putea fi transplantate pacienţilor cu boala Parkinson“, a completat doctorul Yuqin Wang, coautor al studiului.

Cercetarea a fost finanţată de Consiliul pentru Cercetare în Biotehnologie şi Ştiinţe Biologice, una dintre cele şapte instituţii de cercetare care fac parte din Consiliul de Cercetare al Regatului Unit al Marii Britanii. Bugetul anual al acestei instituţii (alocat de Guvernul Marii Britanii) este de aproximativ 500 de milioane de lire sterline, iar Consiliul sprijină în fiecare an cam 1.600 de oameni de ştiinţă şi în jur de 2.000 de studenţi din grupuri de cercetare din toată Marea Britanie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite